Nevíte čím ochutit zeleninové saláty, aby vás i zasytily a dodaly všechny potřebné živiny? Zkuste přidat pečenou cizrnu, která obsahuje kvalitní bílkoviny, tuky a vlákninu. Cizrnu můžete ochutit indickým kořením garam masala, nebo můžete vyzkoušet i uzenou papriku, chilli nebo jiné koření dle chuti. Stejným kořením jsem ochutila i celozrnnou pitu, kterou jsem dala na chvíli do trouby, aby byla hezky křupavá.   

Suroviny 

 chléb pita celozrnný  50 g
 olej olivový  20 g
 garam masala koření 10 g
 česnek sušený 5 g
 sójová omáčka 10 g
 salát listový  50 g
 ředkvičky  50 g
 rajčata cherry  100 g
 okurka  100 g
 paprika čerstvá  50 g
 petrželová nať   10 g
 citrónová šťáva  15 g
 cizrna vařená  240 g
 sůl  2 g
 pepř  1 g

Postup

Smícháme si v misce olivový olej a koření. Celozrnnou pitu rozevřeme na 2 půlky a z každé strany potřeme olejem s kořením. Nakrájíme na kostičky a dáme stranou. Do misky s olejem přidáme sójovou omáčku, sušený česnek a vařenou či konzervovanou cizrnu. Důkladně promícháme a přesypeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby na 180 °C na 20 minut. Na zbylých 5 minut přidáme zapéct i marinovanou pitu. Mezitím si pokrájíme zeleninu, zakápneme šťávou z citrónu a dochutíme solí a pepřem.  Na závěr všechno smícháme. 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  425,4  119,3  850,8 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  16,1  4,5  32,3 -
sacharidy g  53,7  15,1  107,5 -
z toho cukry g  12,2  3,4  24,3 -
tuky g  15,6  4,4  31,2 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2  0,5  3,9 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 15 g/100 g
vláknina g  16  4,5  32 1,2/100 g
sůl g  1,4  0,4  2,8 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0  

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd).