Tato zázračná houba si své místo v našem jídelníčku zaslouží právem. Hlíva je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminu D a minerálů jako zinek či selen.
Jemná paštika z hlívy
Hlíva ústřičná patří bezesporu mezi nejoblíbenější houby. Nabízí celou řadu zdravotních benefitů a v kuchyni má široké využití. Právě v období nachlazení a chřipek může být cenným pomocníkem při posilování imunity. Zkoušeli jste z ní připravit třeba paštiku? Pokud ne, máme pro vás skvělý recept, který vás svou chutí jistě mile překvapí!

- Obsahuje cenné beta-glukany, které významně posilují imunitní systém a pomáhají tělu v boji proti virům a bakteriím.
- Pravidelná konzumace hlívy může přispět ke snížení hladiny cholesterolu, podpoře zdraví cév a celkové vitalitě organismu.
- Díky obsahu vlákniny podporuje také zdravé trávení a pomáhá při redukční dietě.
Naše pomazánka z hlívy ústřičné je nejen chutná, ale zachovává si i všechny cenné látky, které tato houba obsahuje. Je skvělou alternativou k masovým paštikám a díky své jemné konzistenci si ji zamilují i děti. Navíc je její příprava velmi jednoduchá.
Ingredience: 6 porcí
| hlíva ústřičná | 300 g | 
| vlašské ořechy | 50 g | 
| cibule | 70 g | 
| řepkový olej | 30 ml | 
| portské víno | 50 ml | 
| 1 lžička čerstvého tymiánu | 5 g | 
| ½ lžičky mletého nebo drceného kmínu | 2,5 g | 
| ¼ lžičky mletého nového koření | 1,3 g | 
| sůl | 3 g | 
| pepř | 2 g | 
| 1 stroužek česneku | 3 g | 
Postup
- Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na řepkovém oleji. Jakmile zesklovatí, přidáme na proužky nakrájenou hlívu, zprudka osmahneme a přisypeme všechno koření (tymián, kmín, nové koření).
- Přilejeme portské víno a necháme ho zcela odpařit. Poté hlívu zhruba 10-15 minut dusíme.
- Před koncem dušení přidáme nasekané vlašské ořechy a utřený stroužek česneku, osolíme a opepříme.
- Směs vložíme do mixéru a rozmixujeme do konzistence paštiky.
- Podáváme na nasucho opečené celozrnné bagetce či chlebu, zdobíme pokrájenou jarní cibulkou.
| výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
| 
 | 6 porcí | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 129 | 151 | 773 | ≤ 350 kcal/porci | 
| bílkoviny | g | 3,3 | 3,8 | 19,7 | - | 
| sacharidy | g | 5,4 | 6,3 | 32,4 | - | 
| z toho cukry | g | 2,2 | 2,4 | 12,5 | - | 
| tuky | g | 10,3 | 12 | 61,6 | - | 
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,9 | 1 | 5,2 | ≤ 4 g/100 g | 
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,3 g/100 g | 
| vláknina | g | 2,4 | 2,7 | 14,1 | - | 
| sůl | g | 0,51 | 0,6 | 3,07 | ≤ 1 g/100 g | 
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g | 
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pomazánky na chléb).

 Bc. Martina Drtinová
Bc. Martina Drtinová
