Pórek

Pórek (pór) je v zimním období významným zdrojem řady vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín A, B, C a E, z minerálů převážně vápník, fosfor, mangan, železo a draslík. Má diuretické vlastnosti a podporuje tak vylučování kyseliny močové z krve, což působí preventivně proti dně a ledvinovým potížím. Díky antiseptickým účinkům pomáhá rozpouštět hleny a používá se tak v léčbě zánětů dýchacích cest a střevních potížích. Pórek konzumujeme syrový i tepelně upravený (stačí jen krátce povařit). 

RECEPT: LOSOS NA RICOTTOVÉM PÓRKU S BRAMBOREM

Suroviny na 1 porci:

losos 150 g
Pórek 250 g
Ricotta nízkotučná 50 g
Brambory 150 g
Sůl 2 g
Olej olivový 5 g
Pepř 1 g
Citrónová šťáva 20 g
Pažitka 10 g

 

POSTUP:

Nejdříve si uvaříme brambory. Mezitím si omyjeme a osušíme lososa, pokapeme polovinou citrónové šťávy, soli a pepře a zlehka potřeme olejem. Lososa buď opečeme na pánvi z obou stran, nebo dáme péct v alobalu do trouby na cca 20 minut při 180 -200 °C. Pórek omyjeme a pokrájíme na kolečka. Sýr ricottu mírně naředíme vodou a zakápneme zbytkem citrónové šťávy, soli a pepře. V hrnci si rozpálíme olej a pórek v něm krátce restujeme a pak zalijeme ricottovou směsí a necháme krátce provařit do změknutí pórku. Opečeného lososa podáváme na ricottovém pórku s bramborem ozdobeným pažitkou. 

Nutriční složení 1 porce:

  energie
679 kcal  
  bílkoviny
47 g  
  sacharidy
55 g  
   z toho cukry
8 g  
  tuky
30 g  
   SFA
8 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
10 g  
  sodík
1 g  
  přidaný cukr
0 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez