Žitné mouky obsahují vedle vlákniny i řadu tzv. bioaktivních látek, jako jsou například beta-glukany nebo fytoestrogeny. Výrobky z žitné mouky se dle studií mohou uplatnit v prevenci nemocí srdce a cév a také v prevenci některých typů nádorů.
Recept: Perníčky z žitné mouky
Perníčky z žitné mouky jsou zajímavým zpestřením pečeného vánočního repertoáru. Žito se v porovnání s pšenicí vyznačuje vyšším obsahem esenciálních aminokyselin, tudíž žitná bílkovina má vyšší biologickou hodnotu.

Vlašské ořechy se vyznačují zajímavým obsahem vícenenasycených mastných kyselin, bílkovin (ve 100 g ořechů je obsaženo 15 g bílkovin), z vitaminů to je především vitamin B1, B6 a kyselina listová, z minerálních látek vlašské ořechy překvapí obsahem manganu, hořčíku a fosforu.
Rozpis je navržen na 70 ks perníčků, takže pokud nemáte v plánu obdarovat příbuzné, stačí upéct perníčky z poloviční dávky. A pozor, zpracování více než kilogramu surovin při plné dávce vyžaduje sílu i trpělivost.
Suroviny
| mouka celozrnná žitná | 800 g |
| vejce | 200 g |
| hera | 240 g |
| med | 120 g |
| cukr třtinový | 250 g |
| perníkové koření |
30 g |
| citrónová kůra | 5 g |
| jedlá soda | 10 g |
| vlašské ořechy | 100 g |
Postup
Žitnou mouku prosejeme s jedlou sodou na vál, přidáme cukr, perníkové koření, změklou Heru, vejce, med, kůru z citrónu a mleté ořechy a zpracujeme hladké těsto. Těsto necháme nejlépe dva dny odpočinout v lednici zabalené do potravinové fólie. Těsto pak vyválíme na plát vysoký asi 4 mm a vykrajujeme pomocí formiček různé tvary. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 175 °C. Po opečení ihned potřeme rozšlehaným vejcem.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
70 ks |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 94,8 | 378,3 | 6638,4 | 110 kcal/100 g |
| bílkoviny | g | 1,7 | 6,8 | 118,6 | - |
| sacharidy | g | 12,5 | 49,9 | 875,8 | - |
| z toho cukry | g | 5,2 | 20,9 | 365,9 | - |
| tuky | g | 3,85 | 15,3 | 269,1 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,38 | 5,5 | 96,6 | ≤ 6 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
| vláknina | g | 1,6 | 6,4 | 112 | |
| sůl | g | 0,1 | 0,5 | 8 | ≤ 1 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 4,98 | 19,9 | 348,4 | ≤ 20 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
