Recepty 6. 12. 2018 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Recept: Perníčky z žitné mouky

Perníčky z žitné mouky jsou zajímavým zpestřením pečeného vánočního repertoáru. Žito se v porovnání s pšenicí vyznačuje vyšším obsahem esenciálních aminokyselin, tudíž žitná bílkovina má vyšší biologickou hodnotu.

zdravé vánoční perníčky ze žitné mouky
Žitné perníčky - foto: Karolína Alexiová

Žitné mouky obsahují vedle vlákniny i řadu tzv. bioaktivních látek, jako jsou například beta-glukany nebo fytoestrogeny. Výrobky z žitné mouky se dle studií mohou uplatnit v prevenci nemocí srdce a cév a také v prevenci některých typů nádorů.

Vlašské ořechy se vyznačují zajímavým obsahem vícenenasycených mastných kyselin, bílkovin (ve 100 g ořechů je obsaženo 15 g bílkovin), z vitaminů to je především vitamin B1, B6 a kyselina listová, z minerálních látek vlašské ořechy překvapí obsahem manganu, hořčíku a fosforu.

Rozpis je navržen na 70 ks perníčků, takže pokud nemáte v plánu obdarovat příbuzné, stačí upéct perníčky z poloviční dávky. A pozor, zpracování více než kilogramu surovin při plné dávce vyžaduje sílu i trpělivost.

Suroviny 

 mouka celozrnná žitná  800 g
 vejce  200 g
 hera  240 g
 med  120 g
 cukr třtinový  250 g
 perníkové koření

 30 g

 citrónová kůra  5 g
 jedlá soda  10 g
 vlašské ořechy  100 g

Postup

Žitnou mouku prosejeme s jedlou sodou na vál, přidáme cukr, perníkové koření, změklou Heru, vejce, med, kůru z citrónu a mleté ořechy a zpracujeme hladké těsto. Těsto necháme nejlépe dva dny odpočinout v lednici zabalené do potravinové fólie. Těsto pak vyválíme na plát vysoký asi 4 mm a vykrajujeme pomocí formiček různé tvary. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 175 °C. Po opečení ihned potřeme rozšlehaným vejcem.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

70 ks
energetická hodnota (kcal) kcal  94,8  378,3  6638,4 110 kcal/100 g
bílkoviny g 1,7  6,8  118,6 -
sacharidy g  12,5  49,9  875,8 -
z toho cukry g  5,2  20,9  365,9 -
tuky g  3,85  15,3  269,1 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,38  5,5  96,6 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,6  6,4  112  
sůl g  0,1  0,5  8 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g 4,98 19,9 348,4 ≤ 20 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).





Mohlo by vás také zajímat: