Na vosí hnízda budete potřebovat pouze 5 surovin, každá z nich jim dodá plno prospěšných látek a skvěle se navzájem doplňují.
Netradiční raw vosí hnízda banánovo-mangová
Pokud se chystáte letos připravit i nějakou netradiční variantu vánočního cukroví, vyzkoušejte tato exotická banánovo-mangová vosí hnízda! S klasickým receptem mají společný asi jen tvar, ale jejich chuť vás rozhodně příjemně překvapí.

- Ořechy jsou především zdrojem kvalitních tuků, ovesné vločky dodají vhodné polysacharidy, ovoce je bohaté na vitaminy a antioxidanty. Banán dodá také sladkou chuť a není třeba vosí hnízda ničím dalším sladit. Kakao vosí hnízda doladí nejen svou chutí a barvou, ale je také zdrojem cenných antioxidantů.
 
Ingredience: 25 porcí
| Těsto | |
| kešu ořechy | 180 g | 
| banán | 140 g | 
| ovesné vločky | 100 g | 
| kakao | 20 g | 
| Náplň | |
| mango | 80 g | 
| banán | 40 g | 
| Na podklad | |
| mango | 80 g | 
| banán | 60 g | 
Postup
- Nejprve si připravíme těsto. Kešu ořechy a vločky rozmixujeme najemno, přidáme i rozmixovaný banán, kakao a vypracujeme těsto. V případě potřeby těsto zahustíme mletými vločkami nebo naopak zředíme rozmixovaným banánem.
 - Těsto zabalíme do folie a necháme v lednici odpočinout.
 - Na náplň rozmixujeme mango společně s banánem.
 - Na podklad vosích hnízd použijeme na kolečka nakrájené banány a mango (mango nakrájíme na plátky a za pomoci vykrajovátka vykrájíme kolečka – toto uděláme ještě před přípravou náplně, abychom zbylé odřezky zužitkovali na náplň).
 - Vosí hnízda tvoříme klasicky za pomoci formiček – vložíme těsto, připravíme otvor, který naplníme ovocnou náplní, a přiklopíme kolečkem banánu nebo manga. Vosí hnízda skladujeme v lednici a co nejdříve sníme.
 
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
| 
 
  | 
25 porcí | 
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 72 | 256 | 1793 | ≤ 110 kcal/porci | 
| bílkoviny | g | 2 | 7,2 | 50 | - | 
| sacharidy | g | 8 | 28 | 196 | - | 
| z toho cukry | g | 2,5 | 9 | 63 | - | 
| tuky | g | 4 | 14 | 98 | - | 
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,8 | 2,8 | 20 | ≤ 6 g/100 g | 
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g | 
| vláknina | g | 1 | 3,6 | 25 | - | 
| sůl | g | 0 | 0,01 | 0,1 | ≤ 1/100 g | 
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g | 
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).

Ing. Hana Pávková Málková
