Tradiční smažený sýr je znám svým poměrně vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, což ho řadí mezi potraviny, které bychom měli konzumovat s mírou. Stejně tak hranolky, které jsou často servírovány jako doplněk k tomuto jídlu, žádnou superstar mezi zdravými potravinami nejsou. Nicméně existuje skvělá možnost vyzkoušet si odlehčenou verzi tohoto tradičního pokrmu, díky níž se neochudíte o jeho výbornou chuť. Pak si můžete vychutnat tento tradiční pokrm s lepším pocitem.
Obalovaný sýr se zeleninovými hranolky a domácí tatarkou
Kdo by nemiloval smažák?! Klasická varianta si ale se zdravou výživou příliš nezadá. My vás však dnes přesvědčíme o tom, že i toto typicky nezdravé jídlo se dá připravit zdravěji. Podle našeho receptu, ve které nechybí ani tabulka s výživovými hodnotami, to zvládnete hravě i vy.

-
Místo klasického smažení v oleji nebo tuku, použijeme alternativní metodu přípravy, a sice pečení v troubě. Tím snížíme kalorický příjem, ale současně tím zachováme skvělou konzistenci a křupavost sýru, v našem případě mozzarelly v light verzi.
-
Klasické hranolky pak nahradíme zeleninovými, které jsou bohaté na vlákninu a živiny. Sáhli jsme po mrkvi a celeru, ale nezanevřeli jsme ani na brambory. Jen je nebudeme smažit v oleji, ale péct společně se sýrem v troubě.
-
Jako ideální doplněk k odlehčené variantě smaženého sýra jsme zvolili domácí tatarku, která nabízí svěží a chutnou kombinaci ingrediencí. Je připravena z řeckého jogurtu s nulovým obsahem tuku, který poskytuje bílkoviny a krémovou texturu, spolu s light verzí majonézy. Citronová šťáva dodá omáčce osvěžující kyselost, nakrájená kyselá okurka a červená cibule pak pikantní a křupavou strukturu. Omáčka tak s obalovaným sýrem a zeleninovými hranolky skvěle ladí.
Ingredience: 2 porce
| Na obalovaný sýr: | |
| mozzarella light | 125 g |
| bílý jogurt 3 % tuku | 100 g |
| kurkuma ½ lžičky | 3 g |
| chilli vločky ¼ lžičky | 1 g |
| sůl | 2 g |
| cornflakes se sníženým obsahem soli | 100 g |
| Na zeleninové hranolky: | |
| mrkev | 170 g |
| celer | 170 g |
| brambory | 170 g |
| koření bez soli/bylinky | 5 g |
| olivový olej | 20 g |
| Na tatarku: | |
| řecký jogurt 0 % tuku | 80 g |
| majonéza light | 30 g |
| citronová šťáva | 15 g |
| kyselá okurka 1 větší | 65 g |
| červená cibule | 40 g |
| sůl | 2 g |
Postup
Jogurt si smícháme s kurkumou, chilli vločkami a solí. Cornflakes rozmačkáme nadrobno.- Mozzarellu si nakrájíme na plátky, obalíme nejprve v jogurtu a poté v nadrcených cornflakes.
- Všechnu zeleninu si nakrájíme na stejně velké hranolky. Zeleninu můžeme předvařit nebo dát rovnou péct. Posypeme oblíbenými bylinkami. Pečeme na pečicím papíře cca 40 minut na 180 °C.
- Po deseti minutách pečení přidáme k zelenině obalovaný sýr a pečeme společně dalších cca 30 minut na 180 °C.
- Zatímco se nám sýr a zelenina pečou, připravíme si “tatarku”. Okurku a cibuli nakrájíme najemno, smícháme s řeckým jogurtem, majonézou light, citronovou šťávou a solí. Necháme krátce odležet.
| výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
2 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 657 | 120 | 1 313 | 400-700 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 28,8 | 5,2 | 57,6 | - |
| sacharidy | g | 83,7 | 15,2 | 167 | - |
| z toho cukry | g | 15,7 | 2,9 | 31,4 | - |
| tuky | g | 22,8 | 4,2 | 45,7 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 7,1 | 1,3 | 14,2 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 6,6 | 1,2 | 13,2 | ≥ 1,2 g/100 g |
| sůl | g | 4,02 | 0,73 | 8,05 | ≤ 0,875 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).

Pavla Vomastková
