Recepty 17. 5. 2023 | Pavla VomastkováPavla Vomastková

Obalovaný sýr se zeleninovými hranolky a domácí tatarkou

Kdo by nemiloval smažák?! Klasická varianta si ale se zdravou výživou příliš nezadá. My vás však dnes přesvědčíme o tom, že i toto typicky nezdravé jídlo se dá připravit zdravěji. Podle našeho receptu, ve které nechybí ani tabulka s výživovými hodnotami, to zvládnete hravě i vy.

Smažený sýr ve zdravější verzi
Foto: Pavla Vomastková

Tradiční smažený sýr je znám svým poměrně vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, což ho řadí mezi potraviny, které bychom měli konzumovat s mírou. Stejně tak hranolky, které jsou často servírovány jako doplněk k tomuto jídlu, žádnou superstar mezi zdravými potravinami nejsou. Nicméně existuje skvělá možnost vyzkoušet si odlehčenou verzi tohoto tradičního pokrmu, díky níž se neochudíte o jeho výbornou chuť. Pak si můžete vychutnat tento tradiční pokrm s lepším pocitem.

  • Místo klasického smažení v oleji nebo tuku, použijeme alternativní metodu přípravy, a sice pečení v troubě. Tím snížíme kalorický příjem, ale současně tím zachováme skvělou konzistenci a křupavost sýru, v našem případě mozzarelly v light verzi.

  • Klasické hranolky pak nahradíme zeleninovými, které jsou bohaté na vlákninu a živiny. Sáhli jsme po mrkvi a celeru, ale nezanevřeli jsme ani na brambory. Jen je nebudeme smažit v oleji, ale péct společně se sýrem v troubě.

  • Jako ideální doplněk k odlehčené variantě smaženého sýra jsme zvolili domácí tatarku, která nabízí svěží a chutnou kombinaci ingrediencí. Je připravena z řeckého jogurtu s nulovým obsahem tuku, který poskytuje bílkoviny a krémovou texturu, spolu s light verzí majonézy. Citronová šťáva dodá omáčce osvěžující kyselost, nakrájená kyselá okurka a červená cibule pak pikantní a křupavou strukturu. Omáčka tak s obalovaným sýrem a zeleninovými hranolky skvěle ladí.

Ingredience: 2 porce

Na obalovaný sýr:  
mozzarella light 125 g 
bílý jogurt 3 % tuku 100 g 
kurkuma ½ lžičky 3 g 
chilli vločky ¼ lžičky 1 g 
sůl 2 g 
cornflakes se sníženým obsahem soli 100 g 
Na zeleninové hranolky:   
mrkev 170 g 
celer 170 g 
brambory 170 g 
koření bez soli/bylinky 5 g 
olivový olej 20 g 
Na tatarku:  
řecký jogurt 0 % tuku  80 g 
majonéza light 30 g 
citronová šťáva 15 g 
kyselá okurka 1 větší 65 g 
červená cibule 40 g 
sůl 2 g 

Postup 

  1. Obalovaný sýrJogurt si smícháme s kurkumou, chilli vločkami a solí. Cornflakes rozmačkáme nadrobno.
  2. Mozzarellu si nakrájíme na plátky, obalíme nejprve v jogurtu a poté v nadrcených cornflakes.
  3. Všechnu zeleninu si nakrájíme na stejně velké hranolky. Zeleninu můžeme předvařit nebo dát rovnou péct. Posypeme oblíbenými bylinkami. Pečeme na pečicím papíře cca 40 minut na 180 °C.
  4. Po deseti minutách pečení přidáme k zelenině obalovaný sýr a pečeme společně dalších cca 30 minut na 180 °C.
  5. Zatímco se nám sýr a zelenina pečou, připravíme si “tatarku”. Okurku a cibuli nakrájíme najemno, smícháme s řeckým jogurtem, majonézou light, citronovou šťávou a solí. Necháme krátce odležet.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 657  120  1 313  400-700 kcal/porci
bílkoviny g  28,8 5,2  57,6  -
sacharidy g 83,7  15,2  167  -
   z toho cukry g  15,7 2,9   31,4 -
tuky g  22,8 4,2   45,7 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 7,1  1,3  14,2  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  6,6 1,2  13,2  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  4,02 0,73   8,05 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: