Meloun k létu prostě patří. A kromě toho, že nás osvěží, dodá nám i řadu vitaminů a antioxidantů (např. betakaroten). Meloun je tvořen z 90 % vodou, pomůže nám tedy doplnit i tekutiny.
Domácí limonáda je skvělou volbou, pokud nemáme zrovna chuť na čistou vodu. Vyplatí se určitě limonádu připravit doma, pokud si ji dáme v restauraci, hrozí, že bude kromě ovoce obsahovat i plno cukru. Meloun je sladký sám o sobě a není proto potřeba limonádu nijak sladit. A limetková šťáva a máta dodají limonádě ten správný šmrnc.
Suroviny
čerstvý meloun | 600 g |
voda |
300 g |
limetková šťáva | 30 g |
máta | 5 g |
Postup
Meloun očistíme a rozkrájíme na menší kousky, vložíme do mixéru, dolijeme vodou, přidáme limetkovou (příp. citronovou) šťávu a vše společně rozmixujeme. Podáváme s kousky limetky a máty.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 179 | 19,1 | 179 |
30 kcal/100 ml |
bílkoviny | g | 4,205 | 0,4 | 4,205 | - |
sacharidy | g | 39,265 | 4,2 | 39,265 | - |
z toho cukry | g | 36,91 | 3,9 | 36,91 | - |
tuky | g | 1,095 | 0,1 | 1,095 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,01 | 0 | 0,01 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 4,66 | 0,5 | 4,66 | - |
přidaný cukr | g | 0,1 | 0 | 0,1 | - |
sůl | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,05 g/100 ml |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (nápoje ostatní).