- Perník a perníková těsta mají v české kuchyni dlouhou tradici. Od původně vytlačovaných perníků, přes vykrajované, až právě po lité perníky na plech. Jeden takový si dnes upečeme i my. Typické perníkové koření v něm samozřejmě nechybí, těsto jsme ale obohatili o bílý jogurt, který moučníku dodá vláčnost a chuťový šmrnc.
- Mouku jsme tentokrát zvolili celozrnnou špaldovou, ale vy můžete použít i tradiční žitnou, z níž se perníky dříve výhradně pekli. Pokud dáváte přednost bílé pšeničné mouce, rovněž z té si můžete perník. Mějte na paměti, že každá mouka se při pečení chová jinak a v případě volby jiného druhu, než je uvedeno v receptu, bude potřeba upravit i poměr „tekutých“ surovin.
- Trochu netradičně jsme perník obložili švestkami. Ale protože švestky k nadcházejícímu podzimu prostě patří, volba byla jasná. Švestky jsou malé ovocné poklady plné výživných benefitů. Jsou bohaté na vlákninu, vitamíny C a K, které podporují imunitní systém a zdravou krevní srážlivost. Obsahují také antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Díky svému nízkému obsahu kalorií jsou ideálním doplňkem pro hubnutí. Švestky navíc podporují zdravou trávicí soustavu a pomáhají udržet normální hladinu cukru v krvi. Jejich sladká chuť z nich dělá oblíbenou pochoutku v různých pokrmech a nejinak je tomu i v našem receptu. Ten si můžete připravit nyní v sezóně ze švestek čerstvých, později pak klidně ze zamražených. Proto, až si budete dělat zásobu švestek na zimu, doporučujeme je předem rozpůlit a vypeckovat. Ostatně to oceníte i při přípravě jiných moučníků se švestkami.
Ingredience: 24 porcí
| Na těsto: | |
| bílý jogurt 1,5 % tuku | 200 ml | 
| třtinový cukr | 80 g | 
| řepkový olej | 70 g | 
| vejce | 2 ks | 
| celozrnná špaldová mouka | 120 g | 
| prášek do pečiva bez fosfátů | 6 g | 
| kakao | 10 g | 
| perníkové koření | 5 g | 
| skořice | 3 g | 
| rum (tuzemák) | 30 ml | 
| švestky | 500 g | 
| Na drobenku: | |
| polohrubá mouka | 60 g | 
| třtinový cukr | 30 g | 
| změklé máslo | 30 g | 
| skořice | 4 g | 
| rum (tuzemák) | 5 ml | 
Postup
 V míse společně promícháme všechny tekuté ingredience - vejce, olej, rum a jogurt. V míse společně promícháme všechny tekuté ingredience - vejce, olej, rum a jogurt.
- Do druhé mísy si odvážíme sypké suroviny (mouku, kypřicí prášek, kakao, koření a cukr), promícháme a vsypeme je k tekuté části těsta. Metlou nebo elektrickým šlehačem vymícháme hladké těsto.
- Koláčovou formu si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, vymazávat nemusíte. Do formy vlijeme těsto a povrch uhladíme.
- Omyté švestky rozpůlíme a zbavíme pecek. Půlky švestek poskládáme na koláč rozkrojenou částí nahoru.
- Suroviny na drobenku (kromě rumu) vložíme do mísy a mnutím rukama vytvoříme posypku. Nakonec přidáme rum a už jen zlehka promneme. Takto připravenou drobenkou posypeme povrch koláče.
- Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 35 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
| 
 | 24 porcí | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 108 | 204 | 2 951 | ≤ 110 kcal/porci | 
| bílkoviny | g | 2,1 | 4 | 51,1 | - | 
| sacharidy | g | 13,2 | 24,9 | 316 | - | 
| z toho cukry | g | 7,2 | 13,6 | 172 | - | 
| tuky | g | 4,9 | 9,3 | 117 | - | 
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,2 | 2,2 | 28,4 | ≤ 6 g/100 g | 
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g | 
| vláknina | g | 1,1 | 2 | 25,6 | - | 
| sůl | g | 0,08 | 0,14 | 1,81 | ≤ 1 g/100 g | 
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g | 
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).

 Bc. Martina Drtinová
Bc. Martina Drtinová

