Díky celozrnné špaldové mouce má koláč vyšší obsah vlákniny i více vitaminů ze skupiny B nebo minerálů - jako například železa a zinku. Špaldová mouka navíc dodává pokrmům výraznější oříškovou chuť a hutnější strukturu. Kromě ovocných koláčů se tak skvěle hodí například i do perníku nebo do receptů na slané pečivo - domácí semínkový chléb, špaldové housky nebo bagetky.
Ingredience
ingredience na koláč | |
mouka celozrnná špaldova 2 hrnky | 240 g |
mleté mandle 1/4 hrnku | 45 g |
třtinový cukr 2/3 | 140 g |
prášek do pečiva - 1 lžička | 5 g |
pečící soda - 1 lžička |
5 g |
kukuřičný škrob - 1 lžička | 5 g |
sojové mléko 2 hrnky | 480 ml |
řepkový olej 1/3 hrnku | 80 ml |
švestky (ovoce) | 600 g |
citrónová šťáva 1 lžička | 5 ml |
vanilkový extrakt | 1 g |
sůl | 1 g |
skořice (špetka) | 1 g |
ingredience na drobenku | |
jemné ovesné vločky 1/2 hrnku | 50 g |
hladká špaldova mouka 1/2 hrnku | 60 g |
světlý třtinový cukr 1/4 | 70 g |
rostlinný tuk 1 lžíce | 20 g |
Postup
-
Sójové mléko smícháme s citronovou šťávou a necháme chvíli odstát. Troubu předehřejeme na 180°C.
-
Formu či plech o rozměru 35x25 cm vyložíme pečícím papírem.
-
Švestky (či jiné sezónní ovoce) nakrájíme na tenké měsíčky.
-
Ve větší míse smícháme mleté mandle, mouku, prášek do pečiva, sodu, škrob, sůl i skořici.
-
K mléku s citronem přisypeme cukr a přilijeme olej i vanilkový a extrakt. Tuto směs opatrně vmícháme do suchých ingrediencí.
-
Vzniklé těsto vlijeme do připravené formy a povrch uhladíme stěrkou. Na těsto navrstvíme krájené ovoce.
-
Drobenku připravíme smícháním mouky, ovesných vloček, třtinového cukru a rostlinného másla.
-
Rovnoměrně jí posypeme koláč.
-
Pečeme přibližně 45 minut, dokud drobenka není zlatavá.
-
Upečený koláč vyndáme z trouby a před zakrojením necháme alespoň 20 minut chladnout na mřížce.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
34 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 106 | 200 | 3 620 | 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2,3 | 4,3 | 78 | - |
sacharidy | g | 15 | 28 | 509 | - |
z toho cukry | g | 8 | 15 | 274 | - |
tuky | g | 4,1 | 7,6 | 138 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,6 | 1,1 | 19 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,3 | 2,4 | 43 | |
sůl | g | 0,2 | 0,3 | 6,1 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 6,2 | 12 | 210 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).