Díky celozrnné špaldové mouce má koláč vyšší obsah vlákniny i více vitaminů ze skupiny B nebo minerálů - jako například železa a zinku. Špaldová mouka navíc dodává pokrmům výraznější oříškovou chuť a hutnější strukturu. Kromě ovocných koláčů se tak skvěle hodí například i do perníku nebo do receptů na slané pečivo - domácí semínkový chléb, špaldové housky nebo bagetky.

Ingredience 

 ingredience na koláč  
 mouka celozrnná špaldova 2 hrnky 240 g
 mleté mandle 1/4 hrnku 45 g
 třtinový cukr 2/3 140 g
 prášek do pečiva - 1 lžička  5 g

 pečící soda - 1 lžička

5 g
 kukuřičný škrob - 1 lžička 5 g
 sojové mléko 2 hrnky 480 ml
 řepkový olej 1/3 hrnku 80 ml
 švestky (ovoce) 600 g
 citrónová šťáva 1 lžička 5 ml
 vanilkový extrakt 1 g
 sůl 1 g
 skořice (špetka) 1 g
 ingredience na drobenku  
 jemné ovesné vločky 1/2 hrnku 50 g
 hladká špaldova mouka 1/2 hrnku 60 g
 světlý třtinový cukr 1/4  70 g
 rostlinný tuk 1 lžíce 20 g 

Postup

  1. Sójové mléko smícháme s citronovou šťávou a necháme chvíli odstát. Troubu předehřejeme na 180°C.

  2. Formu či plech o rozměru 35x25 cm vyložíme pečícím papírem.

  3. Švestky (či jiné sezónní ovoce) nakrájíme na tenké měsíčky.

  4. Ve větší míse smícháme mleté mandle, mouku, prášek do pečiva, sodu, škrob, sůl i skořici.

  5. K mléku s citronem přisypeme cukr a přilijeme olej i vanilkový a extrakt. Tuto směs opatrně vmícháme do suchých ingrediencí.

  6. Vzniklé těsto vlijeme do připravené formy a povrch uhladíme stěrkou. Na těsto navrstvíme krájené ovoce.

  7. Drobenku připravíme smícháním mouky, ovesných vloček, třtinového cukru a rostlinného másla.

  8. Rovnoměrně jí posypeme koláč.

  9. Pečeme přibližně 45 minut, dokud drobenka není zlatavá.

  10. Upečený koláč vyndáme z trouby a před zakrojením necháme alespoň 20 minut chladnout na mřížce.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

34 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  106  200  3 620  110 kcal/porci
bílkoviny g  2,3  4,3  78 -
sacharidy g  15  28  509 -
z toho cukry g  8  15  274 -
tuky g  4,1  7,6  138 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,6  1,1  19 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,3  2,4  43  
sůl g  0,2  0,3  6,1 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  6,2  12  210 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).