- Dýně je zdrojem řady prospěšných látek, obsahuje některé vitaminy (skupiny B, vitamin C a provitamin A), minerální látky (draslík, hořčík a další) a antioxidanty (betakaroten, lutein).
- Pro doplnění bílkovin je v pomazánce použitý cottage – výjimečný sýr s nízkým obsahem tuku a soli.
- Pomazánku můžete připravit v pikantní variantě s chilli, nebo v jemnější verzi s rozmarýnem a tymiánem, anebo rovnou zkombinovat oboje, záleží jen na vás!
Ingredience: 4 porce
| dýně | 300 g |
| cottage light | 200 g |
| česnek | 3 g |
| olivový olej | 8 ml |
| citronová šťáva | 6 ml |
| sůl | 1 g |
| chilli, rozmarýn, tymián dle chuti |
Postup
Dýni rozkrojíme na čtvrtiny a odstraníme semínka (pokud máme dýni hokkaido, není třeba ji loupat, ostatní druhy oloupeme). Dýni dáme na plech, přidáme dle chuti chilli nebo bylinky (např. tymián nebo rozmarýn), zakápneme olivovým olejem a pečeme při 180 °C doměkka (dle velikosti to bude trvat cca 20-30 minut).- Upečenou vychladlou dýni pokrájíme na menší kousky a společně s cottagem rozmixujeme dohladka. Dochutíme citronovou šťávou, solí, dle chuti i malým množstvím česneku.
- Podáváme s celozrnným pečivem, můžeme dozdobit pažitkou nebo jarní cibulkou.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
4 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 55 | 43 | 221 | ≤ 350 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 6,5 | 5,1 | 25,9 | - |
| sacharidy | g | 5,0 | 3,9 | 20,1 | - |
| z toho cukry | g | 3,6 | 2,8 | 14,2 | - |
| tuky | g | 1,4 | 1,1 | 5,4 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,7 | 0,5 | 2,7 | ≤ 4 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,3 g/100 g |
| vláknina | g | 0,2 | 0,1 | 0,7 | - |
| sůl | g | 0,82 | 0,64 | 3,29 | ≤ 1 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 30 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pomazánky na chléb).

Ing. Hana Pávková Málková

