Recepty 19. 10. 2022 | Pavla VomastkováPavla Vomastková

Quiche se šunkou, červenou cibulí a rajčaty

Quiche je oblíbený francouzský slaný koláč. Jeho základ je jedinečným spojením křehkého těsta a lahodné smetanovo-vaječné náplně, do které se přidávají další ingredience - rajčata, sýr, cibule, špenát nebo slanina. Vyzkoušejte odlehčenou verzi téhle dobroty podle našeho receptu!

Foto: Pavla Vomastková

V tradičním francouzském receptu hraje důležitou roli plnotučná smetana, máslo a leckdy také tučné sýry. My jsme pro náš recept použili polotučný tvaroh, cottage sýr, mléko a mozzarellu v light verzi. Díky použití těchto ingrediencí je výsledný koláč nejen chuťově vynikající, ale také nutričně vyvážený.

  • Tvaroh je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, vápníku, vitaminů A, E a skupiny B. Díky vysokému obsahu bílkovin má také skvělou sytící schopnost.
  • Pohanková mouka je přirozeně bezlepková, obsahuje vitamin B, některé minerální látky a rutin.
  • Cottage sýr je chuťově velmi jemný sýr, který se hodí do slaných i sladkých receptů. Jeho předností je nízký obsah tuku a vysoký obsah kvalitních bílkovin.
  • Mozzarella je jedním z nejoblíbenějších sýrů světa, pokud zvolíme její light verzi, ušetříme si v receptu poměrně velké množství tuku.

Díky použití těchto surovin je náš quiche nejen chuťově výborný, ale zároveň i skvěle zasytí.

Ingredience: 6 porcí

Na těsto:  
polotučný tvaroh 150 g 
hladká celozrnná mouka 250 g 
vejce 1 ks 
slunečnicový olej 50 ml 
polotučné mléko 50 ml 
prášek do pečiva 5 g 
Na náplň:  
vejce 4 ks 
polotučné mléko 550 ml 
cottage sýr light 150 g 
mozzarella light 125 g 
kuřecí šunka nejvyšší jakosti 100 g 
rajčata  60 g 
velká červená cibule 1 ks 
sůl 1,5 g 
pepř 1 g 
čerstvá bazalka 10 g 

Postup 

  1. Nejprve si připravíme těsto na quiche. Můžeme si ho připravit klidně i den dopředu a nechat odležet v lednici - minimálně však půl hodiny. Smícháme mouku a prášek do pečiva, potom postupně přidáváme zbylé ingredience.
  2. Zatímco nám těsto odpočívá v lednici, nastrouháme mozzarellu najemno, červenou cibuli a šunku nakrájíme na tenké proužky, rajčata na plátky.
  3. Předehřejeme troubu na 180°C a připravíme si formu na quiche, jemně ji potřeme slunečnicovým olejem.
  4. Těsto na quiche zpracujeme do formy, přikryjeme ho svrchu pečícím papírem, na který rovnoměrně umístíme nějakou zátěž (například suché fazole nebo cizrnu). Pečeme cca 20 minut.
  5. Mezitím si připravíme náplň. Smícháme 4 vejce s mlékem, cottage sýrem, mozzarellou, nakrájenou šunkou, rajčaty a cibulí, osolíme a opepříme a přelijeme do formy na quiche, kde již máme částečně upečené těsto.
  6. Koláč pečeme na 160 °C po dobu cca 30 minut.
  7. Podáváme ozdobený čerstvými bylinkami - například bazalkou.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

6 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  406 150  2433  400-700 kcal/porci
bílkoviny g 26,3  9,7  157,7  -
sacharidy g  36,4 13,5  218,5  -
   z toho cukry g  6,5 2,4  39,1  -
tuky g 18,6  6,9  111,8  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  5,3 1,97  31,9  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  3,3 1,2  19,8  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 1,62  0,60   9,72 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: