Avokádo v bezlepkové krustě

Základem bezlepkové strouhanky jsou kešu ořechy, kukuřičná strouhanka a především lahůdkové droždí, které dodá strouhance tu správnou příchuť. Sušené lahůdkové droždí je již neaktivní a slouží k dochucování pokrmu. Jeho typická chuť a hlavně vysoký obsah všech důležitých živin – bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálních látek zvýší každému jídlu jeho nutriční hodnotu. Avokádo tak stačí jen vypeckovat, vydlabat dužinu, pokrájet na kousky, obalit ve strouhance a upéct dozlatova. Pro doplnění bílkovin dělám hranolky s česnekovo-bylinkovým dipem z jogurtu, který se k hranolkům výborně hodí. 

RECEPT: AVODÁKOVÉ PEČENÉ HRANOLKY

SUROVINY na 1 porci:

Avokádo 200 g
Oříšky kešu 20 g
Droždí 10 g
Česnek sušený 5 g
Sůl 1 g
Pepř 1 g
Strouhanka kukuřičná 15 g
Citrónová šťáva 30 g
Jogurt bílý nízkotučný 200 g
Česnek 5 g
Petrželová nať 5 g

 

POSTUP:

Troubu předehřejeme na 200 ° C. Kešu ořechy opražíme na sucho na pánvi a vychladlé rozmixujeme najemno. Pak smícháme s droždím, strouhankou, solí, pepřem a sušeným česnekem. Strouhanku vsypeme do jednoho hlubokého talíře a do druhého vymačkáme šťávu z celého citrónu. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a pomocí lžíce vydlabeme celou dužinu, kterou pokrájíme na hranolky. Jednotlivé kousky nejdříve namočíme do citrónové šťávy a pak obalíme ve strouhance. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 15-20 min do zlatova. Jogurtový dip připravíme smícháním jogurtu, drceného česneku a čerstvých bylinek. 

Nutriční složení 1 porce:

  energie
647 kcal  
  bílkoviny
21 g  
  sacharidy
55 g  
   z toho cukry
14 g  
  tuky
40 g  
   SFA
6 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
15 g  
  sodík
1 g  
  přidaný cukr
0 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez