Proč quinoová pizza?
Rádi byste zaměnili bílou pšeničnou mouku na pizzu za bezlepkovou variantu? Quinoa je tou nejlepší volbou. Vyzkoušela jsem řadu různých obilovin na výrobu bezlepkové pizzy a quinoa dopadla nejlépe! Má oproti ostatními obilovinám vyšší podíl bílkovin a vlákniny a díky tomu nízký glykemický index. Déle nás proto zasytí a nerozkolísá hladinu krevního cukru tolik jako klasická pšeničná mouka. Quinoa navíc působí protizánětlivě a obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Na těsto na pizzu quinou nevaříme, ale v suchém stavu jen namočíme do vody alespoň na 8 hodin a pak ji jen pořádně propláchneme, aby se zbavila své přirozené hořké chuti. Pokud nemáte doma formu na pizzu tak použijte klasickou dortovou formu, ale počítejte pak s tím, že pizza bude silnější (a bude možná potřebovat delší dobu pečení) nebo uberte na množství quinoy v receptu. Pizzu obložte dle své chuti např. mozzarellou, kvalitní šunkou či tuňákem a doplňte čerstvou či grilovanou zeleninou.
RECEPT: BEZLEPKOVÁ PIZZA Z QUINOY
Suroviny na 2 porce:
Quinoa v suchém stavu 210 gkypřící prášek 2,5 gSůl 1 gProvensálské koření 10 gRajčatová omáčka sugo 100 gBazalka 5 gRajčata 150 gMozzarella light 200 gOlivy černé 25 gPOSTUP:
Quinou si nejdříve namočíme do studené vody ideálně přes noc nebo na 8 hodin dopředu. Předehřejeme si troubu na 190 ° C. Namočenou quinou scedíme a důkladně propláchneme. Nasypeme do mixéru a rozmixujeme společně s kypřícím práškem, solí, provensálským kořením a 50 ml vody. Formu na pizzu potřeme olejem nebo vyložíme pečícím papírem, který rovněž lehce potřeme olejem. Těsto vlijeme do formy a pečeme z jedné strany 15 min a z druhé 5-10 min dozlatova. Pak už jen potřeme rajčatovou omáčkou a poklademe pokrájenými rajčaty, sýrem, olivami a natrhanou bazalkou. Dáme ještě zapéct na 5-10 minut do trouby.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 627 kcal |
bílkoviny | 37 g |
sacharidy | 77 g |
z toho cukry | 6 g |
tuky | 18 g |
SFA | 9 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 10 g |
sodík | 0,8 g |
přidaný cukr | 0 g |