Bezlepková buchta

Pro bezlepkovou variantu dýňové buchty jsem použila rýžovou mouku, která neobsahuje lepek a je lehce stravitelná. Je tedy vhodná nejen pro celiaky, ale také děti a při zažívacích potížích. Pro běžnou přípravu však můžete použít i zdravější variantu mouky – špaldovou, celozrnnou či ovesnou. Těsto skvěle zvláční jogurt, který doplní bílkoviny a dýně zase vlákninu a vitamíny. Použila jsem dýni hokkaido, která se nemusí loupat.

Datlový sirup

Buchta je slazena pouze datlovým sirupem. Je to výborné přírodní sladidlo, které se vyrábí z přirozeně sladkých datlí. Sirup si můžete buď koupit, nebo i vyrobit doma. Stačí jen namočit přes noc datle do vody a pak rozmixovat na pastu. Datle jsou výborným zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny a mají tak příznivý účinek na zažívání. Jsou také bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín A, draslík, železo, hořčík a vápník.  

RECEPT: DÝŇOVÁ BEZLEPKOVÁ BUCHTA

SUROVINY na 10 porcí:

Mouka rýžová 400 g
Kypřící prášek 5 g
Skořice mletá 5 g
Oříšek muškátový 1 g
Zázvor mletý 1 g
Sůl 1 g
Dýně Hokkaido 500 g
Vejce 100 g
Olej řepkový 50 g
Jogurt bílý 200 g
Citrónová šťáva 10 g
Sirup datlový 100 g 

POSTUP: 

Troubu si předehřejeme na 180 ° C. Dýni hokkaido omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a dáme řeznou stranou na pečící papír péct do trouby cca na 30 minut do změknutí. Pak rozmixujeme na jemné pyré (pokud není dýně dostatečně šťavnatá, přidáme 100-200 ml vlažné vody). Vychladlé dýňové pyré smícháme v míse s jogurtem, datlovým sirupem, citrónovou šťávou, olejem a přidáme dvě celé vejce. Důkladně promícháme a pomalu přisypeme mouku, kypřící prášek, lžičku mleté skořice, špetku soli, zázvoru mletého, nastrouháme špetku muškátové oříšku. Vše promícháme a těsto ochutnáme. Každá dýně má jinou sladivost a proto v případě potřeby ještě dosladíme sirupem. Těsto vlijeme do menší pečící formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 180 ° C cca 45 minut. Vychladlou buchtu podáváme pokapanou datlovým sirupem. 

Nutriční složení 1 porce:

  energie
90 kcal  
  bílkoviny
3 g  
  sacharidy
5 g  
   z toho cukry
1 g  
  tuky
7 g  
   SFA
1 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
1 g  
  sodík
0 g  
  přidaný cukr
0 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez