Zdravější verze řízku a hranolek
Klasické smažené řízky a hranolky jsou zbytečně plné tuků a nepřispívají tak ani našemu zdraví, ani postavě. Tyto kuřecí řízky jsou pečené v troubě bez přidaného tuku a je proto důležité maso naložit do marinády z jogurtu, díky němuž zůstane kuřecí maso šťavnaté. Na obalení jsem použila mou oblíbenou kukuřičnou strouhanku, která je přirozeně bezlepková a lehce stravitelná. Na tymiánové zeleninové hranolky použijte ideálně mrkev, celer a brambory, které stačí pokapat olivovým olejem a spolu s řízky upéct do křupava. Čerstvý tymián dodáhranolkům bylinkovou příchuť a organismu zase spoustu cenných látek.
RECEPT: KUKUŘIČNÉ ŘÍZKY S TYMIÁNOVÝMI ZELENINOVÝMI HRANOLKAMI
SUROVINY na 1 porci:
Kuřecí prsa 150 gJogurt bílý 50 gČesnek 10 gSůl 0,5 gPepř 1 gCitrónová šťáva 10 gStrouhanka kukuřičná 30 gMrkev 150 gCeler bulva 150 gBrambory 150 gOlej olivový 5 gTymián čerstvý 5 gPOSTUP:
Nejdříve si uděláme marinádu z jogurtu, citrónové šťávy, pepře a drceného česneku. Kuřecí prsa omyjeme a pokrájené na kousky nebo v celku dáme do marinády a poté do lednice uležet ideálně přes noc. Pak je pouze obalíme v kukuřičné strouhance a dáme na plech vyloženým pečícím papírem. Zeleninu na hranolky nakrájíme na požadované tvary a v míse smícháme s olejem, solí a čerstvým tymiánem. Dáme na plech k řízkům a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 ° C cca 40 minut do křupava. Po 20 minutách řízky otočíme.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 433 kcal |
bílkoviny | 50 g |
sacharidy | 83 g |
z toho cukry | 8 g |
tuky | 6 g |
SFA | 1 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 15 g |
sodík | 1 g |
přidaný cukr | 0 g |