Miso i v naší kuchyni
Miso je kvašená hnědá pasta, která se vyrábí ze sójových bobů, soli a fermentačního činidla. Při výrobě se může také přidávat rýže či ječmen. Miso je typickou japonskou surovinou, která díky slané chuti zvýrazní jakýkoli pokrm a ještě vylepší jeho nutriční hodnotu. Miso je fermentovaný produkt, který je plný proteinů, vitamínů, minerálů a hlavně enzymů, které podporují zažívání a přirozenou imunitu. Aby si miso zachovalo své pozitivní účinky, přidávejte pastu až na konci vaření. Miso je přirozené slané, proto to nepřehánějte s jeho množstvím. Miso nejčastěji používám do zeleninových polévek pro zvýraznění chuti a doplnění potřebných živin. Fermentovanou pastu však můžete použít i do omáček, zálivek, pomazánek či různých marinád.
RECEPT: MRKVOVÁ MISO POLÉVKA

Suroviny:
Mrkev 600 g![]() |
![]() |
POSTUP:
Mrkev, brambory, cibuli, zázvor a česnek pokrájíme na drobné kousky. V hrnci rozpálíme olej a přisypeme zeleninu a krátce orestujeme. Pak přilijeme vývar a vaříme na mírném plamenu do změknutí brambor a mrkve cca 20 minut. Tyčovým mixérem pak zeleninu rozmixujeme na jemný krém a těsně před podáváním vmícháme miso pastu a důkladně promícháme. Polévku ještě dochutíme dle potřeby solí, pepřem a citrónovou šťávou. Slunečnicová semínka si předem na sucho na pánvi opražíme a posypeme jimi polévku.
Nutriční složení:
| energie | 843 kcal |
| bílkoviny | 18 g |
| sacharidy | 80 g |
| z toho cukry | 23 g |
| tuky | 32 g |
| SFA | 3 g |
| TFA | 0 g |
| vláknina | 24 g |
| sodík | 2 g |
| přidaný cukr | 0 g |





