Zdravé muffiny
Vyzkoušejte u klasického těsta na muffiny z bílé mouky, cukru a másla nahradit tyto ingredience zdravější variantou v podobě špaldové mouky, agáve sirupu, rostlinného oleje a dopřejte svému organismu zdraví prospěšné živiny. Aby bylo těsto pořádně vláčné, tak přidávám ještě do těsta bílý jogurt. Tyto muffiny jsem pro doplnění bílkovin plnila ricottou, ale můžete stejně tak použít i polotučný tvaroh.
RECEPT: MRKVOVÉ MUFFINY PLNĚNÉ RICOTTOU
SUROVINY na 12 muffinů:
Těsto:mouka celozrnná špaldová 200 golej řepkový 60 gvejce 2 ks jogurt bílý 150 gagávový sirup 100 gkypřící prášek 12 gsůl 0,5 gmrkev 200 gcitrónová šťáva 10 gskořice mletá 5 gvanilkový extrakt 5 gořechy vlašské 50 g Náplň: ricotta nízkotučná 130 gagávový sirup 20 gPOSTUP:
Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Smícháme ricottu s agávovým sirupem a dáme na chvíli do mrazáku ztuhnout. Mezitím si mrkev nastrouháme najemno a v míse smícháme s olejem, vejci, bílým jogurtem, agávovým sirupem, špetkou soli, citrónovou šťávou, vanilkovým extraktem a nasekanými vlašskými ořechy a vše spojíme dohromady. Přisypeme mouku s kypřícím práškem a důkladně promícháme. Formu na muffiny vyložíme papírovými formičkami a dáme nejdříve lžíci těsta na dno, pak lžičku ztuhlé ricotty a následně navrch vrchovatou lžíci těsta. Takhle postupujeme u všech muffinů. Dáme do trouby na 20 minut péct dozlatova.
Nutriční složení 1 porce (1 muffin):
energie | 56 kcal |
bílkoviny | 2 g |
sacharidy | 4 g |
z toho cukry | 2 g |
tuky | 3 g |
SFA | 1 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 1 g |
sodík | 0 g |
přidaný cukr | 1 g |