Hrášek je zelenina a hrách luštěnina

Hráškové pyré nemá nic společného s chutí klasické hrachové kaše, kterou si většina z nás pamatuje z dob školní jídelny. Hrášek a hrách totiž chutnají úplně jinak! Hrášek je nezralý plod hrachu setého a svým složením se řadí mezi zeleninu, zatímco hrách mezi luštěniny. Přestože je zelený hrášek nezralým plodem, je sladký, šťavnatý a barevně ozdobí každý pokrm. Hrášek je zdrojem sacharidů, bílkovin a vlákniny. Z vitamínů je v hrášku nejvíce zastoupen vitamín C, betakaroten a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek v hrášku najdeme převážně hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo. V sezóně je k dostání hrášek čerstvý a mimo sezónu sterilovaný či mražený. Konzervovaný hrášek je dobré před použitím propláchnout od nálevu, který je často příliš slaný. Mražený hrášek uchovává jasnější zelenou barvu a chuť. Pro uchování co nejvíce živin a barvy mražený hrášek jen pár minut krátce povařte a následně propláchněte ve studené vodě.

Hráškové pyré s mátou

Hrášek má široké využití v kuchyni, hodí se do polévek (vývarů i krémových), salátů, rizota či těstovin. Z hrášku však můžete udělat i přílohové pyré. Svěží máta, nasládlý hrášek, to vše ochucené olivovým olejem je ideální lehkou přílohou k rybě či pečenému masu. Tresku v receptu můžete nahradit jakoukoli jinou bělomasou rybou a kdo nemá ráda pálivé, chilli papričku vynechá.

RECEPT: TRESKA S HRÁŠKOVÝM PYRÉ

recept, treska s hráškovým pyré

SUROVINY na 2 porce:

filet z tresky   400 g

olivový olej   20 g

sůl   2 g

pepř   2 g

česnek   5 g

chilli paprička   5 g

hrášek   500 g

máta   5 g

citronová šťáva   30 g

POSTUP:

Rybu nejdříve opláchneme a důkladně osušíme. Pokapeme polovinou citrónové šťávy, osolíme a opepříme. Chilli papričku a česnek pokrájíme na drobné kousky. Hrášek krátce povaříme cca 3 minuty ve vroucí vodě, scedíme a ihned propláchneme pod studenou vodou. Hrášek rozmixujeme společně se lžící olivového oleje a čerstvou mátou. Dochutíme lehce solí, pepřem a zbytkem citrónové šťávy. Na pánvi zprudka rozhřejeme lžící oleje a nejdříve krátce opečeme pokrájený česnek a chilli papričku, pak vložíme na pánev rybu a opečeme z obou stran. Hotovou rybu poklademe na hráškové pyré a posypeme restovaným česnekem a chilli papričkou.

Nutriční složení 1 porce:

  energie

417 kcal

  bílkoviny

45,2 g

  sacharidy

25,4 g

    z toho cukry

  14,7 g

  tuky

12,6 g

    SFA

  1,6 g

    TFA

  0 g

  sodík

0,402 g

  vláknina

12,6 g

  přidaný cukr

0 g

 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.nutridatabaze.cz