Co je amarant

Amarant neboli laskavec je jednoletou rostlinou, která má výhodné nutriční složení díky vysokému podílu kvalitních bílkovin, zdravých tuků, antioxidantů, řady vitamínů a minerálů. Amarant je k dostání v obchodech se zdravou výživou a ve větších supermarketech ve formě semen, mouky a amarantových výrobků – např. těstoviny, vločky, pukance, křupky, olej, pekárenské výrobky či sušenky.

Mnohostranné využití amarantu

Z amarantu se konzumují listy i semena. Listy se upravují podobně jako mladý špenát, podušený, na salátu, nebo se listy dají usušit na bylinkový čaj nebo jako koření. Semena se konzumují vařená, pražená či se z nich vyrábí mouka a další amarantové výrobky. Amarantem skvěle zahustíte omáčky či polévky. Je také ideální na různé kaše a sladké dezerty. Výborná jsou i opražená semena amarantu, která mají oříškovou chuť.

Zdravé složení amarantu

Amarant se používá v lidovém léčitelství a doporučuje se při prevenci a léčbě řady onemocnění (např. celiakie, cukrovka, obezita). Amarant má vyvážený podíl aminokyselin, obsahuje až dvakrát více bílkovin než běžné obiloviny. Svým složením se protein amarantu blíží spíše živočišnému než rostlinnému proteinu. Amarant je vhodný pro redukční dietu a diabetiky, protože má velmi nízký glykemický index. Amarantové semeno je také zdrojem nenasycených mastných kyselin a tukové látky skvalenu. Skvalen reguluje metabolismus tuků, zvyšuje imunitu, snižuje cholesterol a má výrazné antioxidační účinky. Zastoupení mikroživin je v amarantu také výhodné – obsahuje provitamín A, betakaroten, vitamín C, B a vyšší podíl minerálních látek – vápník, draslík, hořčík, fosfor a železo.

Amarantový pudink

Po uvaření amarant hezky ztuhne, a proto je ideální na přípravu právě pudinku. Tepelně upravený amarant zůstává křupavý, proto se nebojte, že je nedovařený. Pro pudinkovou konzistenci jsem také použila chia semínka, která ve vodě zgelovatí a nabobtnají. Stejně tak můžete použít mletá lněná semena. V receptu je amarant vařený v mléce, ale můžete použít i jakýkoli rostlinný nápoj – např. kokosové, sójové či mandlové mléko. Pudink stačí osladit medem nebo jiným sirupem. Přidat můžete nejen kakao, ale také kokos, skořici, vanilku a čerstvé ovoce. Důležité je nechat pudink ideálně přes noc v lednici, aby ztuhl a všechny chutě se spojily. Tento recept je ideální i na snídani, protože obsahuje kvalitní bílkoviny, komplexní sacharidy, vlákninu i zdravé tuky. Vše co má obsahovat vyvážený a zdravý pokrm.

RECEPT: AMARANTOVÝ PUDINK

recept, pudink

SUROVINY na 1 porci:

amarant syrový 60 g

mléko polotučné 200 ml

med včelí 20 g

kakao holandské 5 g

chia semínka 5 g

skořice mletá 5 g

citrónová šťáva 10 g

POSTUP:

Amarantová semena nejdříve propláchneme ve vodě, aby se zbavila hořkosti. Pak uvaříme v mléce cca 20-30 minut na mírném plamenu. V případě potřeby podléváme vodou. Mezitím si lžičku chia semínek zalijeme trochou vody a necháme v lednici zgelovatět. Na závěr vaření vsypeme do amarantové kaše kakao a skořici. Po uvaření necháme vychladnout a přisypeme nabobtnalá chia semínka a dochutíme citrónovou šťávou a medem. Důkladně vše promícháme a dáme do lednice přes noc vychladnout. 

Nutriční složení 1 porce:

energie

433,9 kcal

sacharidy

73,1 g

z toho cukry

19,9 g

bílkoviny

16,6 g

tuky

9,4 g

SFA

3,2 g

TFA

0 g

sodík

0,106 g

vláknina

10,3 g

přidaný cukr

9 g

 

Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.whfoods.com