Zdravá semínka

Existuje celá řada semínek různých druhů, chutí a tvarů. Mezi nejoblíbenější patří semínka slunečnicová, sezamová, dýňová, lněná a v poslední době také chia a konopná. Všechna semínka jsou přímo nabitá živinami, jsou zdrojem cenných látek a velmi pozitivně působí na naše fyzické a psychické zdraví. Semínka jsou totiž plná vitamínů, minerálů, enzymů, bílkovin a zdraví prospěšných tuků. Obsahují vysoký podíl rozpustné i nerozpustné vlákniny, antioxidanty a mají nízký glykemický index a velmi dobrou sytící vlastnost. Díky vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin jsou výbornou prevencí proti zvýšenému krevnímu tlaku, cholesterolu a ateroskleróze. Díky vláknině jsou pomocníkem při zažívacích potížích a zácpě. Vitamíny (vit. K, E, B) a minerály (draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo) působí blahodárně na celý organismus, především na nervový a imunitní systém. Semínka jsou však nejen vitamínovou bombou, ale také i kalorickou. Mají vysokou energetickou hodnotu, proto to nepřehánějte s jejich množstvím

Využití semínek

paštika, receptDíky vysokému obsahu tuků jsou také náchylné k oxidaci, plísním a žluknutí. Uchovávejte je proto na suchém, tmavém a chladném místě v neprodyšné nádobě či obalu. Pro co největší využitelnost cenných látek ze semínek je dobré je pořádně rozkousat, opražit na pánvi, rozemlít nebo je namočit přes noc do vody. Uvolňují se tak enzymy a živiny, díky nimž se do organismu vstřebá daleko více cenných látek. Využití semínek v kuchyni je široké. Skvěle se hodí do salátů, pečiva, polévek, snídaňových kaší nebo müsli směsí. Můžete je přimíchat do jogurtu či namixovat na různé pomazánky, krémy či vyrábět z nich mléko.

Semínková paštika

Na semínkovou paštiku můžete použít jakákoli semínka, doporučuji však jako základ slunečnicová či dýňová. Do receptu jsem zvolila obě tyto varianty a přidala ještě lněná. Důležité je semena před přípravou nechat ve vodě přes noc. Pak je jen rozmixujete s česnekem, citrónovou šťávou, olejem a případně čerstvými bylinkami. Vznikne nám světlá hmota, která již takhle chutná výborně. Pro ozvláštnění jsem ještě přidala sušená rajčata, která chuť pomazánky zintenzivní. Můžete použit sušená rajčata naložená v oleji nebo bez nálevu, ale ty před použitím krátce namočte do vody.

RECEPT: SEMÍNKOVÁ PAŠTIKA

recept, paštika

SUROVINY:

Semínka slunečnicová 50 g

Semínka dýňová 50 g

Semínka lněná 50 g

Sušená rajčata v oleji 50g

Olej olivový 10g

Citrónová šťáva 10g

Česnek 5g

Petrželová nať 10g

Sůl 1g

Pepř 1 g

POSTUP:

Všechna semínka nasypeme do misky, zalijeme vodou a necháme přes noc namočené. Pak semínka scedíme a necháme okapat a rozmixujeme je na kaši. Přidáme pokrájená sušená rajčata, stroužek česneku, olej, sůl, pepř a šťávu z citrónu. Ozdobíme čerstvou petrželkou a mažeme na pečivo.

Energetická hodnota celkem: 4 393 kJ, 40 g sacharidů, z toho 7 g cukry, 35 g bílkovin, 85 g tuků a 22 g vlákniny

Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez