Stačí upravit pár ingrediencí a výsledek bude nutričně bohatší a chuťově stejně vynikající.
Tvarohová vánočka s mandlemi
Vánočka je klasika, která nesmí na Vánoce chybět. Zkuste si ji letos připravit v odlehčené verzi. Celozrnná mouka ji obohatí o vlákninu a mandle o zdravé tuky!

- Část klasické mouky nahraďte moukou celozrnnou (například špaldovou), která vánočku obohatí o vlákninu. Místo másla nebo ztuženého tuku použijte řepkový olej, který je oproti máslu bohatý na nenasycené mastné kyseliny včetně omega-3. Další vhodný tuk vánočce dodají i mandle.
- Do těsta přidejte tvaroh, který navýší obsah bílkovin, díky tvarohu bude vánočka také krásně vláčná a nebude potřeba přidávat tolik tuku.
Ingredience 30 porcí
| špaldová celozrnná mouka | 300 g |
| hladká pšeničná mouka | 200 g |
| tvaroh měkký 0,5% | 250 g |
| vejce 3 ks | 150 g |
| řepkový olej | 60 ml |
| cukr | 50 g |
| mandle | 50 g |
| rozinky | 40 g |
| sušené droždí | 7 g |
| sůl | 1 g |
| vanilka, muškátový květ | 1 g |
Postup
- Rozinky si předem namočíme do vody nebo rumu.
- Mouku (oba druhy) smícháme se sušeným droždím, přidáme i špetku soli a dle chuti přidáme vanilku, muškátový květ nebo citronovou kůru, záleží, co máme rádi.
- V jiné míse vyšleháme vejce s cukrem, přidáme tvaroh a olej.
- Postupně přidáváme mouku smíchanou se sušeným droždím a vypracujeme těsto. Nejlépe to jde robotem, ale můžeme těsto vypracovat i ručně.
- Na závěr přidáme i nasekané mandle (cca 2 třetiny z uvedeného množství a zbytek si necháme na posypání) a rozinky.
- Těsto necháme na teplém místě cca hodinu kynout.
- Z těsta vytvarujeme vánočku nebo mazanec, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme zbylými mandlemi.
- Pečeme v troubě při 180 °C asi 30-40 minut dle velikosti.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
20 porcí |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 176 | 296 | 3521 | 110 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 6,6 | 11 | 132 | - |
| sacharidy | g | 23 | 38 | 452 | - |
| z toho cukry | g | 5 | 9 | 103 | - |
| tuky | g | 6,3 | 10,7 | 127 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,7 | 1,2 | 14,6 | ≤ 6 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
| vláknina | g | 1,7 | 3 | 35 | - |
| sůl | g | 0,1 | 0,2 | 2,4 | ≤ 1/100 g |
| přidaný cukr | g | 3 | 5 | 60 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack). Recept je certifikovaný na 30 porcí - tj. zdravá velikost porce je opravdu malá.
Mohlo by vás také zajímat:

Ing. Hana Pávková Málková
