O pohybu 21. 7. 2023 | redakce Vím, co jím redakce Vím, co jím

Objevte zdraví a energii díky běhání! Začít můžete i po čtyřicítce

Je vám mezi čtyřicítkou a padesátkou a právě jste se rozhodli začít běhat? Pak směle do toho! Běhání je skvělou aktivitou pro zlepšení fyzické kondice a celkového zdraví. Můžete ho provozovat kdykoliv a kdekoliv a kromě kvalitních bot nic dalšího vlastně nepotřebujete. Pojďme se podívat na to, jak a proč začít běhat, jaké zdravotní výhody běhání přináší a na co při začátku nezapomínat.

Stock photos: Ground Picture/Shutterstock.com

Jak začít běhat

  • Konkrétní cíle: Před začátkem běhání si stanovte konkrétní cíle. Například, chcete běhat 3x týdně po dobu 30 minut, nebo se připravit na závod. Mít jasný cíl vám pomůže udržet motivaci a sledovat svůj pokrok.
  • běžecká obuvSprávná obuv: Investujte do kvalitních běžeckých bot, které vám poskytnou dostatečnou podporu a tlumení nárazů. Správná obuv umožňuje noze hýbat se všemi směry bez omezení a je klíčová pro prevenci zranění.
  • Postupný nárůst: Začněte pomalu a postupně zvyšujte intenzitu a délku tréninku. Začátečníci mohou začít s intervalovým během, kdy střídají běh a chůzi.

„Ze začátku zvolte spíše pomalejší tempo a střídejte běh s chůzí. Můžete minutu běžet a 90 sekund rychle jít, celkem aspoň 20 minut a postupně interval běhu prodlužujte,“ doporučuje fyzioterapeutka Martina Karasová.

  • Rozhýbání a protažení: Před každým tréninkem se rozhýbejte a protáhněte svaly. To pomůže připravit tělo na fyzickou aktivitu a snížit riziko zranění. Stejně důležitý je i závěrečný strečink, na něj byste neměli zapomínat. Protáhněte především svaly s tendencí ke zkracování - šíjové, prsní a zádové svaly, přední stranu stehen, hýžďové svaly a svaly lýtka.

Zdravotní výhody běhání

Běhání má mnoho pozitivních vlivů na zdraví v kterémkoli věku. Je-li vám 40+ a nemáte žádné závažné zdravotní komplikace, můžete ze zdravotních benefitů běhání jen těžit. A co konkrétně běhání nabízí?

  • Posílení kostí: Běhání pomáhá udržovat a zvyšovat kostní hmotu, což je zvláště důležité pro ženy, které jsou více ohroženy nízkou hustotou kostí a rozvojem osteoporózy.
  • Pozitivní vliv na kardiovaskulární systém: Pravidelný běh posiluje srdce a cévy, zvyšuje jejich výkonnost a snižuje riziko srdečních chorob.
  • Zlepšení fyzické kondice: Pravidelné běhání zvyšuje vytrvalost, sílu a flexibilitu svalů. Pomáhá také udržovat zdravou hmotnost a snižuje riziko obezity.
  • Kontrola hmotnosti: Běhání je efektivní formou cvičení pro spalování kalorií a udržování zdravé váhy. To je důležité pro prevenci srdečních chorob a dalších zdravotních problémů spojených s obezitou.
  • Zlepšení nálady a snížení stresu: Běhání uvolňuje endorfiny, tzv. hormony štěstí, které zlepšují náladu a snižují stres a úzkost.

Na co nezapomínat?

Poslouchejte své tělo

Běhání by mělo být postupné a přizpůsobené vašim schopnostem. Pokud cítíte bolest nebo přetížení, dejte si pauzu a nechte tělo se zotavit.

Regulace dechu

Ujistěte se, že při běhu správně dýcháte. Dýchání by mělo být hluboké a rytmické. Pokud se zadýcháte, zpomalte tempo a zaměřte se na kontrolu dechu.

Zdravá strava a hydratace

žena doplňuje tekutiny při běhuBěhání vyžaduje dostatečnou hydrataci a správnou výživu. Pocením při běhu ztrácíte nejen vodu, ale i důležité minerály, které je potřeba doplnit. Pijte dostatek vody, vyzkoušet můžete elektrolytové nápoje, které obsahují optimální poměr elektrolytů a cukrů a pomohou předejít křečím, únavě i dehydrataci. Stravujte se vyváženě (nejen před a po tréninku), s důrazem na dostatek bílkovin, sacharidů a zdravých tuků.

Odpočinek a regenerace

Dávejte tělu čas na odpočinek a regeneraci. Pravidelné volné dny a dostatek spánku jsou důležité pro obnovení energie a prevenci přetížení.

Běhání je skvělým způsobem, jak zlepšit svůj životní styl a udržet se ve formě. Začátek může být náročný, ale s postupem času a pravidelným tréninkem se zlepšíte a zažijete všechny zdravotní výhody, které běhání přináší. Takže si nazujte běžecké boty a rozběhněte se třeba hned dnes!

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://top4running.cz/pg/blog
https://www.archivbezeckaskola.cz/bezeckeclanky.html
https://www.svetbehu.cz/clanky/
https://iamherbalifenutrition.com/fitness/nutrients-for-runners/ 




Mohlo by vás také zajímat: