O pohybu 15. 3. 2024 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

Silový trénink má řadu výhod a hodí se skoro pro každého

Když se řekne silový trénink, ještě stále se některým vybaví objemná těla kulturistů v posilovně a i z toho důvodu posilování mnoho žen odradí. Je to však obrovská škoda, protože silový trénink nabízí mnoho benefitů pro muže i ženy v kterémkoli věku.

Stock photos: Lucky Business/Shutterstock.com

Jaké benefity nám silový trénink přináší?

  • Zlepšení svalové síly a vytrvalosti: Pravidelné cvičení s činkami, odporovými gumami, kettlebelly nebo vlastní vahou těla stimuluje růst svalů, posiluje je, což vede k lepšímu fyzickému výkonu v různých aktivitách a každodenním životě.
  • muž cvičící s vahou vlastního tělaFormování postavy: Pravidelný silový trénink může pomoci formovat a definovat svaly, což může vést k esteticky příjemnějšímu vzhledu těla.
  • Zrychlení metabolismu: Silový trénink zvyšuje svalovou hmotu, což znamená, že váš metabolismus bude rychleji spalovat kalorie i v klidovém stavu. To může pomoci při kontrole váhy a snižování procenta tělesného tuku.
  • Zlepšení kostní hustoty: Silový trénink může pomoci posílit kosti a snížit riziko osteoporózy.
  • Posílení kardiovaskulárního systému: Pravidelná fyzická aktivita, včetně silového tréninku, může podpořit zdraví srdce a cév.
  • Prevence zranění: Silový trénink může zlepšit stabilitu kloubů a posílit svaly kolem nich, což může snížit riziko zranění.
  • Zlepšení psychického zdraví: Pravidelná fyzická aktivita, včetně silového tréninku, může snížit stres, zlepšit náladu a podpořit celkový pocit pohody.
  • Zvýšení sebevědomí: Výsledky silového tréninku, jako je zlepšení síly a tvarování těla, mohou přispět k lepšímu sebevědomí a sebedůvěře.
  • Zlepšení postury: Správné cvičení podporuje lepší držení těla, může snížit bolesti zad a dalších částí těla spojené se špatnými pohybovými návyky.

Berte to s rozumem

žena posilující s činkamiSilový trénink tedy není jen o budování svalů, ale má celou řadu pozitivních účinků na naše psychické a fyzické zdraví. Proto by měl být součástí každého vyváženého cvičebního režimu. Je však důležité začít s rozumnými váhami a postupně zvyšovat intenzitu, aby se zabránilo zraněním.

Pokud máte nějaké zdravotní omezení nebo předchozí zranění, je vhodné poradit se s lékařem nebo jiným odborníkem před zahájením nového cvičebního režimu.

Silový trénink pro děti i seniory

Silový trénink dětí a dospívajících by měl být přizpůsoben jejich věku, fyzické zralosti a pohybovým schopnostem. Děti by měly začít s lehkými zátěžemi, aby se zabránilo namáhání růstových plotének. Zejména mladým mužům by mělo být vštěpováno, že důležitější než dosahování velkých vah je správná technika a bezpečnost.

Silový trénink je prospěšný i pro seniory, a to nejen k posílení svalů, ale zejména ke zlepšení stability a prevenci pádů.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek (autorka je fyzioterapeutka)




Mohlo by vás také zajímat: