Právě másla se sníženým obsahem tuku se pomalu začínají zabydlovat v chladicích boxech obchodů. Možná, že jste si ho domů přinesli omylem, označení máslo zmate a hlavně, bývá levnější. A kdo by neměl radost, když ušetří.
Nebo si ale říkáte, že nic takového nekoupíte, protože máslo má být máslo... K tomu nedokážete pochopit, jak se výrobek se sníženým obsahem tuku může jmenovat máslo, když nám Evropská unie naše pomazánkové zakázala?
„Legislativa povoluje výrobky s názvem třičtvrtětučné a polotučné máslo. Pomazánkové máslo nebylo povoleno proto, že výrobek se smí nazývat máslo, pokud obsahuje pouze mléčný tuk a jeho množství je vyšší než 40 procent a to pomazánkové máslo nesplňuje, protože má obsah mléčného tuku pouze 31 procent,“ uvádí profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Máslo a zdraví Průměrný Čech ve svém jídelníčku zkonzumuje za den velké množství živočišného tuku, nejčastěji takzvaně ve skryté formě. Nejvíce v mase, mléčných výrobcích. „Proto bychom jako pomazánku na pečivo měli raději používat tuky rostlinné, které jsou dobrým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin,“ říká profesorka Jana Dostálová. |
|
Méně tuku, to je ono
Výhodou másla s nižším obsahem tuku je, že pokud si ho namažeme stejném množství jako másla běžného, zkonzumuje méně živočišného tuku.
„Běžné ale je, že nízkotučných výrobků si konzumenti namažou více a v některých případech může být příjem tuku i vyšší. Typické je to u pomazánkového másla,“ konstatuje profesorka Jana Dostálová.
Nižší cena, ale...
Saháte-li v obchodě po másle s nižším obsahem tuku zejména pro jeho o pár korun nižší cenu? Je pravda, že něco málo uspoříte, na druhou stranu je třeba vědět, že si kupujete vodu.
„Pravdou ale je, že výroba těchto výrobků je náročnější a rizikovější. Snadno může dojít k oddělení vodné fáze ve formě kapiček na povrchu výrobku,“ vysvětluje profesorka Jana Dostálová.
Nízkotučné máslo, nebo ne?
Zápasíte-li s kilogramy navíc, víte, že máte vyšší hladinu tuku, tedy i cholesterolu, v krvi, při měření tlaku lékař zvedá obočí, nebo na něj dokonce užíváte léky, bylo by nejvhodnější zamyslet se celkově nad životním stylem. Skladbou jídelníčku a hlavně nad tím, zda přijatou energii z těla také vydáte. Jestli sportujete, chodíte na delší svižné procházky.
Třičtvrtětučné či polotučné máslo je spíše obchodním trikem, rozšířením nabídky mléčných tuků. V případě, že mažete máslem pravidelně, můžete opravdu jeho používáním lehce snížit denní příjem živočišného tuku. Vhodnější variantou by však byl margarín a máslo si vychutnat jednou za čas. „Já osobně sáhnu raději „svátečně“ po másle „obyčejném“,“ prozrazuje svoji volbu profesorka Jana Dostálová.