O výživě 11. 7. 2023 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Cestovatelský seriál: Chorvatská kuchyně v kostce

I když do Chorvatska spíše než za vyhlášenou kuchyní jezdíme kvůli moři, neznamená to, že neokouzlí naše chuťové buňky. Chorvatsko je zvláštní tím, že v turistických destinacích najdete častěji těstoviny, pizzu, vídeňský řízek nebo hamburger než tradiční chorvatská jídla. Vyplatí se ale hledat.

Stock photos: Lucky Business/Shutterstock.com

Chorvatská kuchyně je více než jiné ovlivněna inspirací ze zahraničí. Jako doma se tam mohou cítit Italové, Turci, Maďaři i Rakušané. Zatímco ve východní části Chorvatska je patrný silný vliv západní a střední Evropy, tedy historicky Francké říše a Rakousko-Uherska, na západě zavoní Turecko a sarma, tedy plněné zelné listy. Severní Itálie pak Chorvaty inspirovala například používáním koňského masa.

Grilování po chorvatsku

Zatímco v České republice využíváme otevřený oheň nejčastěji k opékání špekáčků nebo ke grilování, v Chorvatsku nedají dopustit na tak zvanou „peku“. Jedná se o způsob přípravy jídel, který byl v Chorvatsku zaznamenán už ve starověku. Peka je hliněný nebo železný pekáč, který se v průběhu gastronomických dějin Chorvatska používal k různými účelům. V současné době uvidíte Chorvaty, jak v něm pečou chleba, telecí a jehněčí maso, chobotnice nebo zeleninu. Peku zaručeně poznáte podle zvonovitého poklopu a toho, že pekáč nejen leží na žhavých uhlících, ale je jimi také zasypaný.

Na své si přijdete i pokud dáváte přednost klasickému grilování. Z masových specialit můžete vyzkoušet válečky z mletého masa ćevapi, obdobu našich karbanátků pljeskavica nebo špízy zvané ražnjići.

Zdraví nade vše

chorvatský pokrmProč nám na dovolené v Chorvatsku tak chutná? Protože Chorvaté si potrpí na čerstvé a zdravé ingredience a rádi při přípravě jídel používají bylinky a koření.

  • Chorvatsko má dlouhé pobřeží, které jeho obyvatelům dává dostatek plodů moře a mořských ryb bohatých na zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny.
  • V chorvatské kuchyni se často používá sezonní zelenina, kterou si mnoho Chorvatů pěstuje na zahradách. Čerstvá sezónní zelenina je nejbohatší na vitamíny a minerály. Mezi oblíbené druhy patří rajčata, papriky, cukety a listová zelenina.
  • Co dodává chorvatským jídlům specifickou chuť jsou bylinky a koření jako rozmarýn, oregano, bazalka, petrželka a česnek, které obsahují antioxidanty a další prospěšné látky.
  • Stejně jako například v Itálii i v Chorvatsku se velmi často používá olivový olej plný omega-9 a omega-6 mastných kyselin.
  • Pokud jste v Chorvatsku, jistě neodoláte čerstvému ovoci. Ať už pomyslíte na pomeranče, mandarinky, meruňky, fíky nebo hroznové víno, dávka vitamínů a antioxidantů je v Chorvatsku vždy po ruce.
  • Tradičními způsoby přípravy jídel jsou v Chorvatsku pečení, dušení a vaření v páře. U těch je například v porovnání se smažením potřeba mnohem méně tuku. Zároveň lépe zachovají přirozenou chuť a výživovou hodnotu jídel.

Chorvatsko má velkou výhodu v tom, že se jedná o přímořský stát. I v České republice ale můžeme najít obdobu pokrmů, díky kterým je chorvatská kuchyně tak zdravá. Sezonní zeleninu a ovoce si můžeme užívat stejně v Čechách jako u chorvatského moře. A co se týká ryb, naše řeky dávají mnohem více druhů, než jsou kapr a pstruh.
Pokud vás toto téma ryb zajímá, přečtěte si náš článek věnovaný sladkovodním rybím alternativám.

Slovníček chorvatských jídel

Pravdou je, že Češi se v Chorvatsku domluví, i když chorvatsky neumí. Ale pokud budete sami vybírat z jídelního lístku, jistě se vám vyplatí znát názvy některých jídel.

  1. chorvatská zmrzlinaĆevapi – grilované šišky z mletého masa, často jehněčího, s kořením čubrica a cibulí
  2. Pljeskavica – grilovaná placka z mletého masa, nejčastěji z vepřového, hovězího nebo jehněčího, případně z jejich směsi
  3. Ražnjići – špízy z masa, cibule a zeleniny
  4. Sarma – plněné zelné listy
  5. Crni rižot – černé, sépiové rizoto s kousky mořských plodů charakteristické pro přímořské destinace
  6. Pašticada – marinované a dušené hovězí maso podávané s těstovinami nebo bramborovým pyré
  7. Octopus salata – oblíbený předkrm, který se skládá z vařené chobotnice, olivového oleje, česneku, citronové šťávy a petrželky
  8. Brudet – rybí guláš připravovaný z různých druhů ryb, například tresky, lososa, pražmy nebo vlka mořského, vařených v rajčatové omáčce s bylinkami a zeleninou
  9. Soparnik – chlebová placka plněná špenátem, cibulí a olivovým olejem
  10. Štrukli – závin plněný naslano nebo nasladko (tvarohem)
  11. Medenjaci – malé medové koláčky připravované tradičně s medem ze šalvěje lékařské
  12. Paprenjak – křupavá sušenka kořeněná pepřem
  13. Fritule – malé měkké koblížky posypané moučkovým cukrem, které se mohou podávat s ohřátým džemem
  14. Rožata – někdy také „rozata“, je krémový dezert politý karamelem inspirovaný francouzským créme brulée
  15. Kroštule – sladké chuťovky ke chroupání
  16. Palacinke – zde není překlad potřeba. Oproti tradičním českým palačinkám jsou v Chorvatsku rozšířené i slané varianty se sýrem
  17. Sladoled - byl by téměř hřích, nedat si při návštěvě Chorvatska zmrzlinu. Vyniká nejen chutí, ale i kvalitním složením a v neposlední řadě velikostí porce
  18. Rakija – tradiční ovocný destilát nejčastěji ze švestek, hrušek, jablek nebo meruněk

Chorvatská inspirace s Vím, co jím

Co takhle připravit si českou obdobu chorvatských receptů?

Pokud je vaší letošní dovolenkovou destinací Itálie, skvělé tipy k tamější kuchyni naleznete v předchozím článku našeho cestovatelského speciálu Italská kuchyně v kostce. V příštích dílech se pak budeme věnovat třeba kuchyni řecké, a nahlédneme i k našim rakouským sousedům.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278431906000247
https://research-api.cbs.dk/ws/portalfiles/portal/60726235/97227_MASTERSTHESIS_AgataJuranD.pdf
https://croatia.hr/cs-cz/strava-a-napoje/peka
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-23352-4_4
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pljeskavica
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cevab%C4%8Di%C4%8Di
https://www.chorvatsko.cz/tema/olivovyolej.html
https://croatia.hr/cs-cz/strava-a-napoje/moucnik-koreneny-peprem-a-medovy-kolacek




Mohlo by vás také zajímat: