O výživě 4. 7. 2023 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Cestovatelský seriál: Italská kuchyně v kostce

Z dovolené v Itálii si přivezte nejen suvenýry, ale také inspiraci italskou kuchyní. Ta je známá po celém světě. Proč tomu tak je? Čerstvé a kvalitní suroviny jsou jen jedním z důvodů.

Stock photos: Bobex-73/Shutterstock.com

Itálie je zemí, ve které najdete rozsáhlé pobřeží stejně jako vysoké hory. Italská kuchyně byla navíc ovlivněna v průběhu historie různými civilizacemi včetně Řeků, Etrusků, Féničanů, Gótů, Normanů, Francouzů, Rakušanů, Španělů a Arabů. I to je důvodem, proč je tak rozmanitá a na své si v ní přijde opravdu každý.

Středomořská inspirace

Ve velké části Itálie převládá středomořské klima. Proto si mohou Italové i turisté užívat mnoho lokálních potravin.

  • Obiloviny (pšenice, kukuřice, rýže)
  • Olejniny (olivovník)
  • Ovoce (hroznové víno, jablka, hrušky, broskve, citrusy)
  • Zelenina (rajčata, papriky, lilky, cukety)
  • Maso, ryby a mořské plody
  • Mléčné výrobky a sýry
  • Bylinky a koření (bazalka, máta, oregano, šalvěj)

Zatímco střední a jižní Itálie je spojena s typickou středomořskou stravou, v severní Itálii si potrpí spíše na rizoto a maso. Co má ale společné celá Itálie, je láska k čerstvým surovinám, kávě a desertům.

V jednoduchosti je krása

černé olivyV čem je italská kuchyně specifická je to, že se za posledních 60 let příliš nezměnila a udržuje si svůj půvab. Základními italskými surovinami jsou těstoviny, italský chléb, rajčata, olivový olej, rýže a sýry. Italská kuchyně je velmi jednoduchá, mnoho jídel se skládá ze čtyř až osmi ingrediencí a často se používají lokální sezonní suroviny. A i to dává jídlu nezaměnitelnou chuť, kterou si s dovolenou v Itálii spojujeme.

Italská kuchyně pro vaše zdraví

Jak již bylo zmíněno, italská kuchyně se spoléhá na čerstvé sezonní potraviny, které obsahují maximální množství vitaminů a minerálních látek. V italské kuchyni je velmi silně zastoupena zelenina – a nejedná se pouze o rajčatový protlak. Mezi oblíbené druhy pro tepelnou úpravu patří také cukety, baklažány a papriky. Dostatek vlákniny do jídelníčku dodávají také oblíbené zeleninové saláty. Zdrojem bílkovin jsou běžné ryby, maso a luštěniny. Z tuků Italové nejčastěji sahají po olivovém oleji, který obsahuje vysoký podíl zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Právě ty by měly v našem jídelníčku převažovat.

Při domácí přípravě italských receptů jen pozor na to, že panenský olivový olej je kvůli složení mastných kyselin vhodný pouze pro studenou kuchyni.

italská kuchyněV neposlední řadě je italská kuchyně charakteristická svým umírněným přístupem k jídlu a menšími porcemi. Zdraví prospěšné není pouze složení jídelníčku, ale také pitného režimu. V Itálii je velmi oblíbené lokální červené víno. Červené víno obsahuje mnoho antioxidačních látek, konkrétně se jedná o vinné polyfenoly, antokyany a katechiny. Ty pomáhají neutralizovat volné radikály a chránit náš organizmus před oxidačním stresem. Červené víno podle průzkumů také snižuje shlukování se krevních destiček a pomáhá tak zmírňovat riziko vzniku krevních sraženin.

Slovníček italských jídel

Mnoho italských slov už používáme běžně i v České republice. To jen dokazuje, jak moc je u nás italská kuchyně oblíbená.

  1. Pasta – těstoviny
  2. Raviolli – plněné těstoviny
  3. Lasagna – těstovina ve tvaru obdélníkového plátu, často podávaná zapečená s bešamelovou omáčkou a mletým masem, případně zeleninou a sýry
  4. Prosciutto – sušená šunka
  5. Parmigiano – parmazán, sýr
  6. Bruschetta – zapečený nebo opečený chléb tradičně podávaný s rajčaty, bazalkou, olivovým olejem a česnekem
  7. Vetello tonnato – studené telecí maso s tuňákovou omáčkou podávané jako předkrm
  8. Risotto – rýže vařená ve vývaru často podávaná se zeleninou, mořskými plody, masem a sýry.
  9. Focaccia – italský chléb z těsta podobného pizze
  10. Amatriciana – omáčka s rajčaty, slaninou a ovčím sýrem pecorino
  11. Osso buco – jídlo připravované z telecího masa, zeleniny, rajčat a bílého vína
  12. Pesto – italská dochucovací omáčka, která se připravuje z bazalky, olivového oleje, piniových oříšků, česneku a sýru
  13. Calzone – plněná kapsa ze slaného chlebového těsta
  14. Cannoli – trubičky plněné krémovou náplní
  15. Gelato – zmrzlina
  16. Limoncello – citronový likér

V tomto článku nenajdete část „Jakých 5 jídel v Itálii ochutnat“. Italská kuchyně je totiž tak rozmanitá, že vybrat pouze 5 jídel není možné. Pokud vaše cesta míří právě do Itálie, potom „plujte s proudem“. Výběr jídla přizpůsobte oblasti, v níž se budete nacházet, a dejte na radu místních. Italové jsou známí svou národní hrdostí a srdečností. Jistě vám proto rádi nabídnou výběr toho nejlepšího.

plněné lilkové rolkyNení Itálie vaší letošní destinací, kde budete trávit dovolenou, ale přesto byste rádi italskou kuchyni ochutnali? Pak vyzkoušejte některý z receptů Vím, co jím.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com; recept Coolinářka
Zdroj informací:
https://www.jobmer.org/2017/Vol1_Issue1_article5_fulltext.pdf
https://www.mdpi.com/1420-3049/23/7/1684




Mohlo by vás také zajímat: