O výživě 10. 7. 2023 | Monika PoledníkováMonika Poledníková

Potraviny, které podpoří opálení a pomohou i při spálení

Toužíte po krásně a přitom bezpečně opálené pokožce? Máme pro vás skvělý tip! Kromě kvalitních opalovacích krémů a dodržování zásad bezpečného opalování se zaměřte na to, co jíte. Existují totiž potraviny, které mohou podpořit a prodloužit vaše opálení, zatímco některé chrání vaši pokožku před spálením od slunce. Pojďme se společně podívat na to, které potraviny zahrnout do svého jídelníčku, abychom dosáhli přirozeného opálení a ochrany před slunečními paprsky.

Stock photos: l i g h t p o e t/Shutterstock.com

Pro rychlé a zdravé opálení je nutné dodržovat vícero zásad. I když se neustále hovoří o používání kvalitních opalovacích krémů, není to jen o nich. Je to také o tom, co tělu dopřáváme zevnitř. Rozhodně se tedy neobejdeme bez kvalitního pitného režimu. Slovem „kvalitní” máme na mysli především čistou vodu, slabé ovocné nebo ovocno-bylinkové čaje, případně čerstvé ovocné šťávy. Ve velkém horku jsou pak vhodné minerální vody s nízkým obsahem sodíku. A dále pak mohou velkou měrou prospět určité potraviny, které opálení usnadní, prodlouží nebo nás ochrání před spálením.

Karotenoidy pro krásné opálení

Nejznámější složkou ze všech je určitě beta-karoten, tedy prekurzor vitamínu A. Patří do skupiny karotenoidů a stimuluje tvorbu melaninu, který pomáhá minimalizovat negativa z působení slunečního záření na pokožku.

mrkvový džusMezi nejbohatší zdroje beta-karotenu patří žluté, oranžové a červené ovoce i některé druhy zeleniny. Především pak mrkev, paprika, špenát, meruňky, kapusta, hrášek, mango, papája, hlávkový salát, brokolice, zelí, nektarinky, broskve, kukuřice, třešně či melouny. Beta-karoten však najdeme i v některých živočišných produktech, jako jsou vaječné žloutky, máslo, ryby nebo losos.

Mezi karotenoidy spadá i lykopen. Jde o antioxidant, který v lidském těle působí protinádorově. Je nezbytným doplňkem stravy proti stárnutí pokožky a chrání ji rovněž před škodlivým působením slunečního záření. Lykopen je obsažen především v červených plodech, jako jsou rajčata, vodní meloun, červený grapefruit a červené papriky.

Další cenné látky pro zdravé opalování

Během letních měsíců se vyplatí doplňovat rovněž vitamín E, ideálně formou vhodných potravin.

  • Vitamín E omlazuje kůži, pomáhá předcházet vzniku vrásek a hojí kůži při případném spálení pokožky. Je to silný antioxidant a dokáže zajistit rychlou regeneraci kůže. Nejbohatším zdrojem vitamínu E jsou pšeničné klíčky. Dále pak kvalitní, za studena lisované rostlinné oleje, slunečnicová a sezamová semínka, vaječný žloutek, sójové boby, celozrnná mouky, zelená zelenina a bobulovité ovoce.

A opomenout nesmíme ani omega-3 mastné kyseliny. Přičemž dvě nejúčinnější formy omega-3 jsou kyselina dokosaheanová (DHA) a kyselina eikosapenteová (EPA). Omega-3 pomáhají chránit kůži a blokují případné zánětlivé reakce, působí protinádorově a pečují o zdravou pokožku. Omega-3 mastné kyseliny se nejvíce nacházejí v rybách z chladných vod, jako je losos, pstruh, makrela, tuňák a tresčí játra.

Mrkev, meruňky a špenát - potraviny, po kterých se vyplatí sáhnout

Pravidelné, ale rozumné opalování našemu tělu prospívá. Napomáhá totiž procesům látkové přeměny. Problém je však nadměrné slunění, které je škodlivé. Budete-li se slunit rozumně a připravíte-li se na opalování těmi správnými potravinami, pak pro sebe uděláte to nejlepší.

  • Mrkev obsahuje 1200 mg vitamín A na 100 g výrobku. Je tedy top potravinou na opalování. Vzhledem k tomu, že vitamín A je rozpustný v tucích, je nutné pro lepší vstřebávání pokapat mrkev kvalitním olejem a takto ji sníst. Navíc krátce podušenou mrkev náš organismus zužitkuje lépe než mrkev syrovou. Uvařením se využitelnost vitamínu zvyšuje o 5-20 procent.
  • mladá žena drží mísu s čerstvým špenátemŠpenát v sobě ukrývá 600 mg vitamínu A na 100 g produktu. Je navíc bohatý i na vitamíny C a vitamíny skupiny B. Tělu navíc dodává i spoustu nezbytný minerálů, jako je draslík, vápník, železo či hořčík. A je bohatý na karotenoidy. Dostatečné množství tělu dodáte například ve formě špenátového smoothie. Pro lepší vstřebatelnost vitamínu A však nezapomeňte přidat i několik kapek za studena lisovaného oleje, například olivového.
  • Meruňky jsou ideální letní potravinou. Ukrývají v sobě až 500 mg vitamínu A na 100 g produktu. Bohaté jsou i na beta-karoten a dále se pyšní obrovským množstvím vlákniny, takže nás zasytí na dlouhou dobu. Nechybí ani vitamín E a tedy i antioxidanty. Meruňky rovněž podporují pigmentaci kůže, chrání ji před volnými radikály a brání předčasnému stárnutí pokožky.

První pomoc při spálení

Sluneční světlo obsahuje dva druhy ultrafialových paprsků. UV-A a UV-B. UV-A jsou ty, jejichž působením kůže rychle hnědne, zatímco UV-B velice rychle kůži podráždí. Kromě toho také slunce produkuje ještě infračervené, tepelné záření, které odnímá kůži vlhkost a tím ji činí náchylnou ke spálení.

Jestliže jste po opalování zčervenali a kůže vás svědí či bolí, pak je třeba rychle jednat, aby se spálení co nejrychleji hojilo. S obnovou pokožky po nadměrném slunění rozhodně pomohou vitamíny C a E. Oba zabraňují zanícení a podporují obnovu poškozených kožních buněk tím, že při spálení „pochytají” škodlivé látky (volné radikály). Jezte tedy především hodně čerstvého ovoce a pšeničných klíčků. Zevně i vnitřně pomáhají při spáleninách produkty a potraviny z ječmene.
Typické zarudnutí pomohou mírnit flavonoidy. Navíc také zabraňují produkci prostaglandinů, které hrají rozhodující roli při vzniku bolesti. Flavonoidy najdete v hlávkovém salátu, jablkách, švestkách, bobulovitém ovoci, v červeném zelí a v lilku.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
www.oliocarli.us
Mandžuková, Jarmila: Léčivá síla vitamínů, minerálů a dalších látek, 2005, Start, Benešov.
Zittlau, Jörg: Jak se léčiv vhodnou stravou, 2006, Computer Press, Brno.




Mohlo by vás také zajímat: