Než si na něm pochutnáme, je třeba mango zbavit slupky, rozříznout je napůl a vyjmout pecku. Pak si na tomto královském ovoci můžeme smlsnout, zvlášť  když ho jíme čerstvé a dobře vychlazené.

Spolu s lahodným soustem přijímáme v hojné míře probiotickou vlákninu, vitaminy C, E a beta karoten, řadu vitaminů skupiny B a spoustu minerálů (např. hořčík, zinek, železo, měď, mangan a draslík).

 

 

Čím nám prospívá

Mango působí jako prevence proti nachlazení, je vhodné i k pročištění organizmu. Nejnovější zahraniční studie také odhalily, že toto exotické ovoce, svou chutí připomínající broskev, je skvělou ochranou tlustého střeva a prsu před rakovinou. Patří totiž mezi tzv. fytochemikálie, což jsou přírodní látky, které spolu s antioxidanty chrání organizmus ve všech fázích rakovinotvorného procesu - dokážou jej zpomalit, zastavit či zcela zvrátit. Fytochemikálie navíc dokážou zpomalit proces stárnutí a snížit riziko srdečních onemocnění, mrtvice, osteoporózy a dalších závažných chorob.

Mango v kuchyni

Toto „jablko tropů" má nízký podíl tuků a solí, což je pro náš organizmus přínosem. V kuchyni popusťme uzdu své fantazii. Čerstvé nakrájené kousky můžeme smíchat s řeckým jogurtem a máme chutnou a zdravou svačinku. Mango vynikne též jako příloha k masům i jako součást drinků nebo ovocných salátů. Používá se k výrobě šťávy, džemu a želé. Z nezralých plodů je výborné čatní.

Pro domácí kosmetický salon

Potřebujete oživit barvu svých vlasů a zlepšit jejich kvalitu? Přejete si, aby vám vlasy nevypadávaly? Chcete je mít pevné a pružné? Jezte mango. Toužíte po tom, rozjasnit svou pokožku a zjemnit pleť? Použijte mango jako přírodní pleťovou masku. Sníte o mladistvém vzhledu po dlouhá léta? Inu – dopřejte si mango podle libosti.