Petře, jak často chodíte na nákupy? Co farmářské trhy?

Nakupovat chodím vždy dvakrát týdně, nerozlišuji jestli je to velký nebo malý nákup. Častější nákupy bych osobně doporučil z toho důvodu, že u potravin jako jsou maso, zelenina, mléčné výrobky je trvanlivost nízká, a tedy je nutné zásoby udržovat čerstvé. Co se týče rýže, mouky a dalších trvanlivých výrobků, ty se samozřejmě do zásoby nakoupit dají.

Nakupovat v supermarketu ovoce a zeleninu klidně můžeme, pokud je vše uzrálé. To ale bývá často problém. Já osobně nakupuji raději na farmářských trzích a především u českých farmářů. Podporuju tím české zemědělství. Nemyslím si, že je za každou cenu nutné kupovat jahody z Francie a rajčata ze Španělska v době, když jsou k dostání u českých producentů.

Konzumace ryb v Čechách je tristní, jak jste na tom Vy?

   

Osobně preferuji mořské ryby, více mi chutnají :).  Spíš než že bych si je chodil kupovat do obchodu, tak si na ně raději zajdu do restaurace. Vybírám si takové, kde vím, že ryba bude čerstvá a kvalitně připravená. Ryby nerad kupuji, jelikož jsem se několikrát napálil – kupovaná ryba nebyla čerstvá, u mražených bylo poznat, že byly několikrát rozmrazené a znovu zamrazené. Nicméně si rybu dopřávám minimálně dvakrát týdně, buďto filet nebo moje milované suši.  

Když už jsme u restaurací, jak často je navštěvujete a jak si vybíráte jídlo?

Já mám jednu strašně velkou výhodu, kousek od práce máme výbornou restauraci,  kde velmi kvalitně vaří, takže jí navštívím několikrát týdně a vždy si pochutnám. U restaurací obecně je důležité vybírat jestli vaří z kvalitních a čerstvých surovin. Popravdě to poznáte až poté, co jídlo vyzkoušíte.

Co krabičky s jídlem, nosíte si i jídlo připravené doma?

Určitě ano. Doma si často děláme rychlé a jednoduché pokrmy. Například  guláše, těstoviny a podobně. Jídla nejsou ničím zahušťovaná, vše je to na bázi rajčat, protlaku, libového masa. Nejčastěji si takhle vařím když jdu do práce s dcerou Luckou, ta si tyto pokrmy velice oblíbila. Vždycky si ale nosím svačiny. Například chleba se šunkou, hodně ovoce a zeleniny a podobně. Také si rád dám raw tyčinky ze sušeného ovoce a ořechů.

Pokud chcete vědět další tipy a rady od Petra Havlíčka, podívejte se na video: