Product placementO výživě 26. 2. 2022 | redakce Vím, co jím

Rychlá a hodnotná svačinka? Zakousněte se do sýru Babybel® PROTEIN s vysokým obsahem bílkovin!

O bílkovinách už bylo napsáno spoustu článků. Ví se o nich, že jsou základními stavebními kmeny organismu. Jsou nezbytné pro tvorbu buněk, tkání, orgánů, pro tvorbu svalů, kůže, nehtů i vlasů. Důležitou roli hrají při snaze zredukovat vlastní tukové zásoby nebo nabrat svalovou hmotu. Jenže není bílkovina jako bílkovina. Víte, co je kvalitním zdrojem bílkovin a proč bychom je měli zařazovat pravidelně do jídelníčku?

Se svolením: BEL Sýry Česko a.s.
  • Pokud jste hádali sýry, máte pravdu. Sýry jsou z výživového hlediska především vydatným zdrojem kvalitních bílkovin. Množství bílkovin se liší v závislosti na druhu sýra a také na množství tuku. V zásadě jde ale říct, že čím méně tuku, tím více bílkovin.

Sýry – nepostradatelná součást nutričně vyváženého jídelníčku

Bílkoviny a potažmo sýry jsou ideální volbou pro všechny jedince, kteří dbají o vyváženou stravu a přemýšlejí nad skladbou svého jídelníčku.

  • žena s činkamiBílkoviny v první řadě zasytí na mnohem delší dobu než sacharidy a tuky. Když přidáte bílkoviny k něčemu sladkému (např. tvaroh a marmeláda), nevystřelí vám hladina cukru nahoru a hned zase dolů, ale bude se uvolňovat postupně. Znamená to jednoduše, že vás nebudou přepadat záchvaty chutí na sladké, čímž si snížíte energetický příjem.
  • Bílkoviny jsou také základní stavební jednotkou svalové buňky. Víte, kde a jak se pálí tuky? Primárně ve svalech, proto je důležité přijímat kvalitní bílkoviny, abyste mohli v závislosti na cíli aktuální svalovou hmotu buď udržet, nebo nabrat.

Nicméně není sýr jako sýr. Nabídka je v dnešní době velmi široká a řada sýrů je bohatá nejen na bílkoviny, ale i tuky. V rámci vyvážené stravy a redukční diety je proto třeba mezi sýry pečlivě vybírat.

Rychlá a hodnotná svačinka

Dobrým zdrojem bílkovin je samozřejmě maso a vejce, které mají tu nevýhodu, že je potřeba je před konzumací tepelně zpracovat. Na to například u přírodního polotvrdého sýru Babybel® PROTEIN myslet nemusíte.

Babybel ProteinMá vysoký obsah bílkovin (25 %) a výrazně nižší podíl tuku (12 %), zakousnout se tak do něj můžete kdykoliv. Má praktický voskový obal, proto ho můžete dát jen tak do batohu či kabelky a pochutnat si na něm, jakmile vás přepadne hlad. Babybel® PROTEIN je tedy ideální svačinka nejen na doma, ale i do práce, na cesty a na výlety. Nejen pro sportovce a vyznavače aktivního životního stylu, ale pro všechny, kteří si chtějí během dne dopřát porci kvalitních bílkovin. Pochutnají si na něm i lidé, kteří nemohou nebo nechtějí přijímat laktózu, protože Babybel® PROTEIN obsahuje méně než 0,01 g laktózy na 100 g sýra.

  • Sýry, včetně Babybel® PROTEIN, jsou kromě bílkovin i přírodním zdrojem mnoha minerálních látek a vitaminů. Nejvýznamnější je obsah dobře vstřebatelného vápníku, z dalších minerálních látek jsou sýry bohaté na železo, zinek, jód a selen. Z vitaminů jsou zastoupeny především vitaminy A, D, E, vitamin B6, B12 a kyselina listová.  

logo Babybel

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com, BEL Sýry Česko a.s.





Mohlo by vás také zajímat: