O zdraví 14. 5. 2020 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

Na svalech záleží. Muži a ženy hubnou jinak

Muži a ženy často přistupují k redukci hmotnosti odlišně. Dříve se ženy snažily zhubnout spíš kvůli sociálnímu a kulturnímu tlaku. U mužů byla v popředí snaha nabrat co nejvíce svalové hmoty. Dnes se zdá cíl mužů i žen stejný - redukovat nadbytečný tuk, nabrat nějaké svaly a být fit a zdraví. Ale přesto rozdíly v přístupu i procesu hubnutí stále existují.

Foto - autor: New Africa /Shutterstock.com

Na svalech záleží

Mužům je od přírody dopřáno více svaloviny a méně tuku než ženám, a to zejména v důsledku vyšší hladiny testosteronu. To je také důvod, proč potřebují větší kalorický příjem než ženy, když si chtějí váhu udržet.

  • Pokud dvě osoby váží stejně, ale jedna z nich má více svaloviny, má ta více osvalená vyšší energetický výdej, tedy i vyšší kalorickou potřebu než osoba s větším množstvím tuku.

Je to dáno tím, že svaly potřebují ke své práci více energie než tuk. A to je přesně ten důvod, proč by ženy měly na své svalové hmotě zapracovat, pokud chtějí zhubnout. Vzhledem k nižší hladině testosteronu se nemusí obávat, že jejich svaly dorostou mužských rozměrů. Naopak, s přiměřenou zátěží a intenzitou docílí tvarovaných ženských křivek, zpevněné postavy a lepšího spalování.

Ženské boky versus mužské břicho

Mužům nahrává také skladba hormonů. Ty ve velké míře podmiňují ukládání tuků. Zatímco muži mají sklon tloustnout většinou v oblasti břicha, ženy přibírají více kolem boků.

  • Nicméně nezávisle na pohlaví, viscerální tuk, tedy tuk, který se ukládá pod svaly okolo vnitřních orgánů, je postrachem všech.

Nejenže významně zvyšuje riziko vzniku diabetu, ale ohrožuje především náš kardiovaskulární systém. Podkožní tuk oproti viscerálnímu tolik nebezpečný není, v rozumné míře je dokonce žádoucí, zajišťuje tepelnou izolaci organismu.

Hubnou muži rychleji?

Ženy VS mužiOdborné studie ukazují, že ženy v počátcích svého snažení hubnou průměrně půl kilogramu týdně, zatímco muži až dvakrát tolik. Na „vině“ jsou hormony ale také fakt, že ženské tělo se instiktivně brání ztrátám tuku z reprodukčních důvodů. Je známo, že pokud u ženy dojde ke ztrátám tělesného tuku pod určitou hranici (která může být individuální a závislá na více faktorech), může dojít k vymizení menstruace a potažmo i plodnosti.

Je libo steak, nebo raději zeleninu

  • Pokud to zjednodušíme, když se do hubnutí pustí muž, obykle sáhne po dietě, kde je více masa, tedy bílkovin.
  • Ženy vybírají spíše diety založené na větším množství zeleniny.
  • Diety založené na vyšším obsahu bílkovin jsou kaloricky vydatnější, což spíše vyhovuje můžům, protože muži, i díky skladbě svého těla, mohou mít vyšší příjem, a přesto hubnou.

Důslednost se vyplácí

Odborníci zabývající se léčbou nadváhy a obezity popisují i vliv psychosociálních faktorů u hubnoucích žen a můžů. Muži jsou více orientovaní na výsledek, pokud se už rozhodnou zatočit se svou hmostností, bývají důslednější než ženy. Zbytečně neřeční, rovnou konají a stanovený plán většinou dodržují na sto procent.

Ženy jsou mnohem impulzivnější, začínají s hubnutím stále dokola, stanovují si často až nereálné cíle, takže jejich snaha je předem odsouzena k neúspěchu. Proti jejich snaze také hraje fakt, že se často krom svého nového životního stylu starají i o děti a domácnost.





Mohlo by vás také zajímat: