Product placementO zdraví 21. 6. 2022 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Chcete oddálit stárnutí? Zaměřte se na kolagen

Zářící mladistvá pokožka a husté vlasy jsou známkou mládí a hlavně zdraví. Zub času se dříve nebo později ukáže na každém, přesto některé projevy stárnutí můžete svou činností sami oddálit. Například dostatečným příjmem kolagenu a zejména kolagenu na vlasy, proteinu, který se s přibývajícím věkem vytrácí z těla.

Stock photos: Prostock-studio/Shutterstock.com

Vlasovou tkáň tvoří z drtivé většiny keratin, ve zbytku jsou to minerály, voda a melanin určující barvu. Od pevnosti keratinu se odvíjí kvalita vlasů, proto má někdo vlasy křehké a jiný silné a pevné. Jedna věc je ale pro každý typ, kvalitu a strukturu vlasu společná. Každý vlas potřebuje dostatek kvalitní výživy a „úrodnou půdu“ z níž vzejde, tedy kůži na hlavě. Zdravé vlasové folikuly nemůžou být v kůži, které chybí síla a pružnost.

Kolagen – elixír mládí

kolagenJen velice málo z nás nemusí vlasům věnovat pozornost, a přesto jsou zdravé a silné. Pokud k těmto šťastlivcům nepatříte a jste svědky zhoršování jejich kvality zaměřte svou pozornost na kolagen na vlasy.

Kolagen je nejhojněji zastoupený protein v těle a je stavebním kamenem při tvorbě kůže a kloubních chrupavek.

  • Podporuje růst zdravých vlasů a nehtů, ovlivňuje zdraví střev a pružnost pokožky. Dosud se zjistilo, že existuje ve 30 verzích. Můžete se setkat se zmíněným kolagenem na vlasy, s kolagenem na pleť a vlasy i s kolagenem ideálním na chrupavky.

Produkce věkem klesá

Vlasy pro svůj růst potřebují dostatek aminokyselin a přesně z nich se skládá kolagen, jenž jimi zásobuje pokožku, a tím pádem i vlasy. Do určitého věku je tělo schopné vyrábět kolagen samo, jenže jakmile sfouknete na dortu 20 svíček, produkce pomalu klesá každý rok asi o 1 až 1,5 %. Lehce lze dopočítat, že ve 40 už je ho o přibližně třetinu méně a v 50 už asi o 45 % méně. Samozřejmě velikou roli hrají i geny, proto jsou výpočty jen orientační.

Hustá hříva si žádá kolagen na vlasy

Je tedy zřejmé, že pokud se chcete pyšnit hustou lesklou hřívou co nejdéle, dbejte na stravu a kvalitní doplňky stravy. Není totiž kolagen jako kolagen. Ze všech verzí je nejlepší kolagen na vlasy kolagen typu V (5), proto se zaměřte na něj. Ostatní kolageny typu I, II, III a třeba IV zmírní procesy stárnutí, ale jestli vás trápí suché, lámavé vlasy bez života, „pětka“ bude ideální.

krásná pleť a vlasy díky kolagenuOdkud čerpat? Zdroj kolagenu mohou být doplňky stravy. Zde sledujte etiketu, protože kolagen má mnoho zdrojů a mnoho typů, proto čím více jich najdete ve složení, tím lépe. Dobrá cesta může být  Golden Tree Premium Collagen Complex, který obsahuje přesně ten typ kolagenu na pleť a vlasy i pro zdravou pokožku a pružné chrupavky.

Kvalitní doplňky stravy mohou mít daleko lepší vstřebatelnost této bílkoviny než jakákoliv potravina, která ji obsahuje.  Jedná se především o kuřecí maso, hovězí maso, ryby, česnek, fazole nebo kešu.

Produkci zpomaluje i životní styl

Přirozenou syntézu kolagenu, a tudíž rychlejší nástup známek stárnutí, si můžete přivolat i nevhodným životním stylem.

Škodlivé jsou zejména:

  • vysoká hladina stresového hormonu kortizolu,
  • nedostatek spánku,
  • nadměrný příjem cukrů,
  • přílišné vystavování slunci,
  • nedostatek pohybové aktivity,
  • kouření,
  • nedostatek vitaminu C a zinku.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com




Mohlo by vás také zajímat: