O zdraví 4. 5. 2023 | Veronika VágnerováVeronika Vágnerová

Krvácení z konečníku nemusí značit jen hemoroidy či řitní trhlinu

I přesto, že onemocnění konečníku nejsou ojedinělá, řada lidí se o nich stále ostýchá mluvit a dlouho váhá i s návštěvou lékaře, který dokáže správně určit, o co se skutečně jedná. Různá onemocnění totiž mohou mít podobné příznaky. Mohou řezat, svědit, pálit, bolet nebo se projevovat „jen“ krvácením různé intenzity. Mnohdy stačí pouhá úprava jídelníčku, jindy je nutné nasadit léky či podstoupit chirurgický zákrok.

Stock photos: Tutatamafilm/Shutterstock.com

Problémy s konečníkem nejsou mezi lidmi tak neobvyklé, jak by se mohlo zdát. Jen potíže s hemoroidy u nás trápí více jak 35 % dospělých ve věku 18 až 41 let. Skutečná čísla však mohou být ještě vyšší, protože lidé se o tomto problému často stydí mluvit a otálejí i s návštěvou lékaře. Přitom pouze zkušené oko odborníka a vyšetření dokáže určit, o jaké onemocnění se jedná a jaká by měla následovat léčba.

potraviny bohaté na vlákninuMezi nejčastější potíže a onemocnění patří řitní trhlina, hemoroidální onemocnění, perianální hematom a další. Jejich léčba zpravidla spočívá v úpravě jídelníčku, protože častým společným faktorem je komplikované vyprazdňování na toaletě. Strava by tedy měla obsahovat dostatek vlákniny, aby stolice byla měkká a volně procházela.

„Zejména u potíží s hemoroidy se velmi doporučuje také užívání léků na zpevnění žilní stěny a zamezení tvorby žilního zánětu, které mají rychlý efekt. Tyto léky se kombinují s lokálními mastmi a čípky na zklidnění postiženého místa,“ radí proktolog MUDr. Martin Kouda z Chimare clinic v Praze.

Pro tyto léky (venofarmaka) můžete zajít ke svému praktickému lékaři nebo do proktologické ambulance, kde se na onemocnění konečníku specializují.

Ekzémy

Ekzém má řadu příčin. Může jít o následek nedostatečné hygieny, nošení nekvalitního spodního prádla nebo používání různých domácích bylinkových mastí. Některé bylinky mohou být výrazným alergenem a citlivou kůži kolem konečníku poškodit.

  • Projevy: suchá svědící pokožka náchylná na prasklinky nebo poranění
  • Řešení: ověřené masti z lékárny, dostatečná hygiena, kvalitní spodní prádlo

Řitní trhlina

Jde o poranění sliznice konečníku, které vzniká při zácpě či průjmu nebo pokud na toaletě spěcháte a příliš tlačíte. Pokud se trhlina stihne plně zhojit do další návštěvy toalety, je vše v pořádku. Většinou se tak ale neděje a potíže se opakují dokola.

  • Projevy: drobné známky jasně červené krve, pocity řezání, svědění a pálení v okolí konečníku
  • Řešení: dostatek vlákniny v jídelníčku, kvalitní masti na zmírnění potíží

Hemoroidální onemocnění

Hemoroidy jsou žilní pleteně, které pomáhají s utěsněním konečníku. Působí jako hydraulické polštáře, které na sebe naléhají a doplňují funkci svěrače. Ve chvíli, kdy na ně tlačí shora příliš tuhá stolice, přeplňují se krví, zvětšují se a způsobují řadu obtíží. Hemoroidální onemocnění má několik stadií. Jsou rozdělené podle toho, jak jsou hemoroidy vyhřezlé z konečníku, zda se po stolici samy zasouvají anebo je nutné jim manuálně pomoci zpět. Jednou z nejčastějších příčin vzniku jsou opět častá a opakovaná zácpa nebo průjem. Dalšími jsou sedavý způsob života, vysedávání na toaletě i nadměrný stres. Onemocnění může, ale nemusí bolet.

  • krev na toaletním papířeProjevy: drobné známky jasně červené krve až kapky jasně červené krve, pocity řezání, pálení a svědění konečníku
  • Řešení: venofarmaka (léky na zpevnění žilní stěny), ověřené masti a čípky na zmírnění potíží, dostatek vlákniny v jídelníčku, adekvátní hygiena, přiměřeně dlouhá návštěva toalety, ambulantní zákrok

Perianální hematom

Jedná se o natržení žilní stěny vnitřního hemoroidu vyvolané námahou při stolici nebo při usilovném kašli. Podle rozsahu a intenzity můžete podstoupit ambulantní zákrok. Není třeba se bát, ambulantní zákrok není bolestivý, spíše nepříjemný.

  • Projevy: bolestivé zduření v oblasti řitního otvoru, pálení, kapky čerstvé jasně červené krve, pocity řezání, pálení a svědění konečníku
  • Řešení: venofarmaka (léky na zpevnění žilní stěny), ověřené masti a čípky na zmírnění potíží, dostatek vlákniny v jídelníčku

Akutní perianální trombóza

Perianální trombóza je krevní sraženina uvnitř hemoroidální pleteně a má zcela stejnou příčinu jako perianální hematom. Tato komplikace se vyskytuje častěji v mladším věku. Hlavním a nejčastějším příznakem je promodrávající tuhá malá bolestivá bulka krytá napjatou kůží. Pokud napjatá kůže praskne, najdete na toaletním papíře jasně červenou krev.

  • Projevy: zduření, tlak, bolest, svědění, při prasknutí jasně červená krev
  • Řešení: venofarmaka (léky na zpevnění žilní stěny), dostatek vlákniny v jídelníčku, přiměřeně dlouhá návštěva toalety, ambulantní léčba

Akutní tromboflebitida hemoroidálního uzlu

Jde o hluboký zánět žilní hemoroidální pleteně. Zpočátku ho poznáte podle otoku uvnitř řitního kanálu. Postupně můžete pociťovat i vyhřeznutí hemoroidálních uzlů. Tuto situaci raději ihned řešte, protože jde o velice bolestivou záležitost. Důležitý je i klid na lůžku na břiše s podloženou pánví a přikládání obkladů. Pokud potíže neustupují, je nutné chirurgické odstranění postižených hemoroidálních uzlů v celkové anestezii.

  • Projevy: otok konečníku, výrazná bolest, vyhřeznutí hemoroidálních uzlů bez možnosti zasunout je manuálně zpět
  • Řešení: venofarmaka (léky na zpevnění žilní stěny), analgetika, ověřené masti na zmírnění potíží, chirurgická léčba

Nádory a větší polypy

Nádory a větší polypy (výrůstky) lokalizované v oblasti esovité kličky tračníku nepatří mezi nejčastější onemocnění, ale pro jejich nebezpečnost je nutné je zmínit. Krvácení může být skryté i viditelné. Pak nacházíme stolici s příměsí krve na povrchu, nebo krev se stolicí smíchanou. Prudká krvácení jsou zde výjimečná. Pokud je pacient ve vyšším věku a krvácení provází změna vyprazdňovacího stereotypu (střídání průjmu a zácpy, nadýmání...), pak je podezření na nádor na místě.

  • Projevy: většinou krvácení do stolice (okultní krvácení), ale může být i viditelné
  • Řešení: okamžitá návštěva lékaře
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: https://www.zilniporadna.cz
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4076876/
https://www.konectabu.cz
https://www.nzip.cz/modul/informace-o-nemocech




Mohlo by vás také zajímat: