O zdraví 13. 5. 2020 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Šedý zákal - barva není vše

Šedý zákal je porucha průhlednosti oční čočky. Poznáte ji podle toho, že začnete hůře vidět při intenzivním osvětlení, nebo naopak při šeru, problém se může ale objevit i při čtení a dalších činnostech, kdy zaostřujete. Naopak pokud vás oko bolí nebo se objeví začervenání, pravděpodobně jde o jinou ze zdravotních komplikací. Návštěva očního lékaře je na místě v obou případech.

Stock Photos: sruilk /Shutterstock.com

Součást přirozeného stárnutí oka

Pravdou je, že i když se šedý zákal může objevit v každém věku, například jako důsledek zevních vlivů v době těhotenství matky, následek úrazu, po užívání určitých léků nebo jako součást jiného onemocnění, většinou se vyskytuje u starších lidí. Důvodem je fakt, že je součástí přirozeného stárnutí oka. Tím, že se věk dožití zvyšuje, přibývá i lidí s tímto očním onemocněním.

  • Zkalení čočky se v průběhu měsíců či let od prvních projevů zvětšuje. Dochází k podstatnému zhoršení zraku, které provází zamlžené vidění a často také částečné zkreslení pozorovaného obrazu nebo vnímaných barev.

„Odkládat operaci není rozumné,“ říká lékařka

operace šedého zákaluV nejrozvinutějších zemích potká operace šedého zákalu každého čtvrtého člověka. Operace je přitom v dnešní době možnou léčbou této nemoci. Zkalená čočka je při ní nahrazena umělou, průhlednou. K operaci se přistupuje zpravidla v momentě, kdy se horší vidění stává pro člověka zdrojem významných každodenních obtíží.

„Zatímco někdo požaduje operaci velmi brzy, jiný má pokročilý šedý zákal a na operaci nechce. Odkládat operaci ale není rozumné,“ říká primářka MUDr. Věra Kalandrové z brněnské oční kliniky Lexum.

Stejně jako u mnoha dalších zdravotních komplikací zde platí, že čím dříve se začne problém řešit, tím lépe: „S pokročilým šedým zákalem stoupá procento komplikací, a i pooperační rehabilitace bývá horší a delší. Nehledě na to, že s horším viděním bývá pacient ohrožen úrazem, nevnímá dobře barvy, neměl by řídit auto a celkově má horší kvalitu života. Operace pacienta nijak nezatíží, proto není důvod řešení šedého zákalu odkládat.“

šedý zákalPojišťovny hradí v rámci operace šedého zákalu implantaci sférické čočky, která zajistí vidění na jednu vzdálenost, neřeší ale další dioptrické vady.

Pacienti, kteří si chtějí dopřát lepší vidění, si mají možnost připlatit za doplňkový program s nadstandardní čočkou (více např. na www.ocividnejinapece.cz).

„Pojišťovny hradí základní typ nitrooční čočky, samozřejmě i základní čočky jsou na našich klinikách z vynikajícího materiálu a velmi kvalitní. Pokud ale pacient požaduje nejdokonalejší vidění, jakého lze dosáhnout, volí si čočku asférickou a v případě, že má astigmatismus, čočku asférickou torickou. Se všemi těmito čočkami vidí pacient ostře na jednu vzdálenost.  Pokud se chce zbavit i brýlí na střední vzdálenost a do blízka, volí dále čočku víceohniskovou nebo trifokální,“ vysvětluje primářka z oční klinky Lexum.

Co vás čeká (a nemine)

  1. Operaci předchází pečlivé oční vyšetření, základní interní předoperační vyšetření a také konzultace s lékařem.
  2. Lékař doporučí pacientovi nejvhodnější varianty nitroočkovách čoček, konečné rozhodnutí, jakou čočku zvolit, je ale na pacientovi. 
  3. Před operací sestřička pacientovi aplikuje kapky rozšiřující zornici.
  4. Do oka mu také nakape lokální anestetika, aby pacient necítil bolest.
  5. Zakalená čočka je rozmělněna pomocí ultrazvuku a odsáta.
  6. Do pouzdra vlastní čočky lékař vloží vybranou umělou nitrooční čočku, která v oku zůstane natrvalo.
  7. Na konci operace lékař aplikuje antibiotické kapky a oko přelepí krycí náplastí.
  8. Operace trvá 15–20 minut. Celkově pacient na klinice stráví přibližně 2 hodiny.
  9. Již druhý den bývá vidění v pořádku, zároveň by měla proběhnout kontrola u očního lékaře.

„Našim pacientům doporučujeme, aby se zhruba měsíc po operaci vyhýbali fyzicky těžké práci a sportu. Také nedoporučujeme koupání v bazénech, koupalištích, saunách atd. Ženy by si neměly líčit oči. Lehké domácí práce, sledování televize, práci s počítačem a čtení může pacient dělat od druhého dne po operaci,“ upřesňuje na závěr prim. Kalandrová.

Představení kliniky:

Síť očních klinik LEXUM poskytuje díky specializovaným lékařským týmům a nejmodernějšímu přístrojovému vybavení komplexní špičkovou péči ve všech oblastech očního lékařství. Výjimečné postavení LEXUM v rámci České republiky tvoří nejen více než 25letá historie, přes 500.000 provedených úspěšných zákroků a špičkový tým lékařů, optometristů a zdravotních sester, ale především nadstandardní a individuální přístup ke každému pacientovi.





Mohlo by vás také zajímat: