O zdraví 28. 7. 2020 | Tomáš Lebeda

Růže nejen voní, ale i chutná. Hojí tělo i duši

Využijte sílu růží a něžné aroma k péči o sebe. Růže je mezi květinami skutečné královnou s nesmírným půvabem, erotickým nábojem, ale i léčebnou sílou. To všechno můžeme využít ve svůj prospěch, když jí dovolíme, aby své účinky předala našemu tělu a psychice. Zpestříme si s ní i jídelníček.

Stock Photos: Yulia Furman /Shutterstock.com

Jediné, co potřebujeme, je dostatečné množství jejích okvětních lístků. Z růžových plátků lze připravit, sirup, želé, rosol, džem. Macerováním teď v létě získáme osvěžující růžovou vodu k pití. V létě z čerstvých a v zimě z nasušených si můžeme dělat čaj nebo je přidat do čajových směsí. Jednoduše si vyrobit blahodárnou péči o pleť.

Žádná nás neotráví

růžeLámat si hlavu s tím, jakou růži vybrat, je v celku zbytečné. Léčivé jsou okvětní plátky každé a žádnou se neotrávíte.

Tmavočervené jen obsahují množství flavonoidů, vonných silic, vosků a tříslovin. Bílé v sobě zase mají více hojivých slizových látek. Někdo může volit jen podle oblíbené vůně.

Růže stolistá je svůdně sladká, se zelenými podtóny a s orientálním nádechem hřebíčku. Velmi oblíbená je i damašská.

Hojí duši

  • Růže má pro naše tělo blahodárné účinky.
  • Harmonizuje činnost srdce, zlepšuje krevní oběh.
  • Přinese nám úlevu při vyčerpání, sklíčenosti, emocionální vyprahlosti, úzkostech a depresích.
  • Uvolňuje napětí a pomáhá při nespavosti.

Léčí tělo

  • Růže působí protizánětlivě a proti bolestem.
  • Reguluje také činnost jater a žlučníku.
  • Odstraňuje nevolnost a tiší jeho zánět.
  • Ulevuje při žaludečních vředech a onemocnění ledvin.
  • Pomáhá rovněž při bolestech hlavy.

Výborně chutná

dezertJak s růží v kuchyni naložit? Nemusíte se držet jen čajů. Fantazii se v podstatě meze nekladou. Jen počítejte s tím, že někdo má růžové aroma spojené spíše s kosmetikou, a tak experimentujte opatrně.

Nemusí chutnat každému. Růži je vhodné kombinovat například s citrusy, hřebíčkem, skořicí a dalším orientálním kořením.

„Využití okvětních lístků růží v gastronomii je ukázkovým příkladem toho, že jíme i očima. Pár okvětních lístků na ovocném dortu nebo ovocném salátě povýší i vcelku obyčejný pokrm na pokrm hodný krále. Své udělá i krásně prostřený stůl s čistým ubrusem, pěkným nádobím a okvětními lístky růží coby ozdoba stolu. To jsou okamžiky, které podtrhují slavnostní atmosféru a vytváří vzpomínky, na které se nezapomíná. Věnujte čas servírování pokrmů i estetickému stolování, oboje patří z rozvíjení tolik důležité nutriční gramotnosti,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Vyzkoušejte

  • Růžový sirup – Stačí růžové plátky den macerovat ve studené vodě, přecedit, vyždímat a dále pak postupovat jako při výrobě klasického sirupu. Místo cukru použijte raději med.
  • Růžový čaj – Hrst čerstvých nebo vrchovatou lžičku podrcených okvětních lístků zalijte vroucí vodou a louhujte čtvrt hodiny. Kombinovat můžeme růži také například s květem měsíčku a listy meduňky.
  • Růžová voda – Čerstvé plátky dejte do džbánu se studenou vodou a nechte alespoň hodinu, raději déle, louhovat. Získáte příjemný osvěžující nápoj.
  • Maso na růžích – Pokud máte rádi exotické chutě, pak můžete vyzkoušet i maso na růžích, například baby kuřátko nebo křepelku. Vhodné je připravovat společně s pomeranči a citróny, eventuálně zázvorem. Dokořenit můžete lehce hřebíčkem a skořicí.

Pěstujte si krásnou pleť

Růže je výborným pomocníkem, chceme-li stále vypadat mladě a být bez vrásek. Má omlazující účinky na pokožku.

  • Nemusíte shánět drahé krémy, stačí okvětní lístky nechat dva dny zaschnout, naplnit jimi skleničku a zalít tak, aby byly všechny ponořené, panenským za studena lisovaným olejem.

Ideální je například mandlový nebo meruňkový, lze je smíchat nebo přidat olej šípkový. Poté, co necháme plátky v oleji alespoň tři týdny macerovat na sluníčku, olej přefiltrujeme do čisté skleničky a můžeme jím potírat celé tělo včetně obličeje. Uchovávejte ho v temnu a chladu. 





Mohlo by vás také zajímat: