O zdraví 15. 2. 2021 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Slinivka je pro život nutná. Její zánět srazí člověka na kolena

Pankreas je životně důležitý orgán, který v organismu plní řadu funkcí. Šťáva slinivky má rozhodující význam pro trávení. Obsahuje enzymy štěpící hlavní živiny na jednotky schopné vstřebávání. Při akutním či chronickém zánětu je nutné dodržovat přísnou dietu a abstinenci.

Stock Photos: mi_viri /Shutterstock.com
  • Škroby jsou enzymem amylázou štěpeny na glukózu.
  • Tuky účinkem lipázy na glycerol a mastné kyseliny.
  • Bílkoviny jsou účinkem trypsinu rozkládány na aminokyseliny.
  • Ve slinivce, konkrétně v tzv. Langerhansových ostrůvcích, se také tvoří hormony – inzulín, glukagon a somatostatin. Inzulín má za úkol snižovat hladinu krevního cukru (glykémii), glukagon naopak hladinu krevního cukru zvyšuje.

Akutní pankreatitida

onemocnění slinivkyI z plného zdraví se může rozvinout akutní pankreatitida. Vyvolávací příčinou bývá nejčastěji alkohol nebo uzávěr žlučových cest kamínkem.

V důsledku toho dochází k celé kaskádě patofyziologických jevů, které způsobí samonatrávení slinivky vlastními aktivovanými enzymy. Většina případů akutní pankreatitidy proběhne bez závažnějších následků, u části nemocných má však velmi dramatický průběh.

Hlavním projevem je krutá bolest, která nemocného doslova srazí na kolena. Časté je zvracení, nevolnost, horečka, až selhání organismu a rozvoj šokového stavu. Vzácně mohou akutní pankreatititu zapříčinit i léky nebo vysoká hladina krevních tuků. Léčba probíhá na jednotce intenzivní péče.

Dieta: Při lehkém průběhu choroby je možné začít během několika dnů zařazovat jednoduchou sacharidovou stravu, ovšem zcela bez tuku (vodová bramborová nebo rýžová kaše, suché brambory) a postupně přidávat i bílkoviny.

Doporučení: Samozřejmostí by měla být dlouhodobá abstinence a stop kouření. Prospěšné je zvýšit příjem antioxidantů, nezapomínat ani na vápník a hořčík, z vitaminů „céčko“ a B komplex.

Chronický zánět

Závažným onemocněním je i chronický zánět slinivky břišní. Jedná se o progresivní proces, v jehož průběhu je pankreatická tkáň nahrazena vazivem. V 75 %-90 % onemocnění je příčinou alkohol, často však příčina zůstane nezjištěna. Ke vzniku chronického zánětu slinivky stačí poměrně málo, například u žen je rizikové pravidelné vypití 40 g alkoholu denně po dobu 5 let. Pro představu 40 g alkoholu je ve 4 dcl vína.

Příznaky mohou být poměrně nenápadné a objevují se až při postižení značné části pankreatu. Mezi ty časté patří hubnutí, poruchy trávení, pocity na zvracení nebo bolest. Při zničení více než 90 % tkáně se objevuje i diabetes mellitus. Cílem léčby je zmírnění bolestí a prevence podvýživy. Více než 80 % pacientů je léčeno v podstatě normální stravou doplněnou o pankreatické enzymy.

Dieta při chronické pankreatitidě 

  • Absolutní abstinence
  • Vyloučit přepalované tuky, tučná masa, majonézu, velmi kořeněná jídla a nadýmavou stravu
  • Při přítomné cukrovce je třeba omezit cukry, které mohou vyvolávat průjem
  • Omezit silnou kávu a silný čaj
  • Nutné jíst často malé porce, potravu řádně rozžvýkat
  • Dieta má být bohatá na sacharidy a bílkoviny (1–1,5 g bílkovin/kg tělesné hmotnosti/den)
  • Přednost mají potraviny bohaté na bílkoviny, ale zároveň nízkotučné, jako jsou méně tučné mléčné výrobky, bílek, libové maso, drůbež, ryby
  • Příjem tuku je třeba omezit a upřednostňovat hlavně rostlinné oleje

Rakovina slinivky

karcinom slinivkySlinivka břišní může být samozřejmě postižena i nádorovými onemocněními.

Karcinom slinivky břišní patří mezi jedny z nejzáludnějších. Karcinomem pankreatu jsou ve zvýšené míře ohroženi diabetici a osoby s již přítomným chronickým zánětem slinivky.

  • Rizikovým faktorem je také nadměrný příjem nasycených tuků (zdrojem jsou uzeniny, tučné maso, výrobky s obsahem palmového a kokosového tuku, smetanové mléčné výrobky atp.).
  • Ale abychom nekončili takto smutně – onemocnění slinivky břišní jsou poměrně dobře preventabilní.
  • V tomto případě to znamená hlavně umírněně konzumovat alkohol a soustředit se na vyvážený jídelníček s dostatkem zeleniny, kvalitních bílkovin a přiměřeným příjmem nasycených tuků.




Mohlo by vás také zajímat: