Product placementO zdraví 4. 1. 2021 | Veronika VágnerováVeronika Vágnerová

Zinek podporuje imunitní buňky a jejich paměť

Tělo má neuvěřitelnou schopnost si pamatovat. Dokonce i s jakým virem v minulosti bojovalo. Jak nebezpečný byl, jak se projevoval a co zafungovalo na jeho likvidaci. Pokud tělo napadne běžný patogen - vir, či bakterie - relativně snadno si poradí. Někdy je ale důležité imunitní paměť trochu osvěžit.

Stock Photos: New Africa /Shutterstock.com

Člověk se silnou imunitou má větší šanci, že si s patogenem dříve, či později poradí. Pro lidi se sníženou imunitou (onkologičtí pacienti, diabetici, kardiaci, s obezitou atd.), kterých je v České republice nemalý počet, může mít jakékoliv onemocnění dramatičtější průběh a následky. Právě proto je důležité podporovat imunitu a imunitní paměť, aby tělo dokázalo rychle reagovat a minimalizovat škody.

Zinek podporuje imunitní paměť

  • Rychlost imunitní reakce závisí na tom, kolik máte celkově imunitních buněk, mezi něž patří i buňky imunitní paměti.

Tady se projeví, jestli máte trvalý dostatek některých vitaminů a minerálů, v tomto případě zinku. Tento esenciální prvek je součástí několika set enzymů, které regulují metabolismus. A hlavně se zásadně podílí na fungování imunity tím, že podporuje množení, růst, tvorbu a také funkci buněk imunity. Jejich počet a funkčnost jsou při obraně organismu velmi důležité.

Zinek hlídá a brání i ostatní buňky v těle

zinekJeho význam výrazně roste i při obraně tělních buněk. Pokud si organismus včas „nevzpomene“, vir se dostane až k jádru buňky, pronikne dovnitř a začne se množit. I tomu zamezuje dostatečné množství zinku, který obstoupí tělní buňky a chrání je.

„Jeho nedostatek vede ke snížení obranné kapacity imunitní soustavy. Zinek je nezbytný pro množení všech imunitních buněk, což je pro rychlou imunitní odpověď nezbytné,“ jmenuje nejdůležitější funkce zinku v těle prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Hradec Králové. Dodává, že zinek se také podílí na celistvosti kůže a sliznic.

Trochu zinku najdete v živočišné stravě

  • A kde zinek najdete? Zdrojem zinku jsou živočišné potraviny, např. játra, červené maso, žloutek nebo tvrdé sýry.

Mnozí lidé se těmto složkám z osobních i zdravotních důvodů vyhýbají. Přitom z živočišných zdrojů je nejlépe využitelný. Přítomný je také v některých druzích zeleniny, ale jeho vstřebatelnost je výrazně nižší.

„Dá se shrnout, že příjem zinku u většiny lidí je nedostatečný. Přitom je pro fungování našeho těla naprosto nezbytný. Zdrojem zinku mohou být doplňky stravy. Nemusíme se obávat „předávkování“, protože nepotřebný zinek je průběžně z těla vylučován,“ upozorňuje profesor Jan Krejsek.

imuno protect od biominuIMUNO PROTECT od BIOMINU je doplněk stravy s vitaminy C, D a zinkem. Céčko zrychluje reakci imunitního systému, déčko zajistí, aby se organismus neobrátil proti sobě, a zinek chrání buňky před napadením a podporují růst imunitních buněk. Balený v tobolkách, bez lepku a laktózy. Vhodný i pro vegetariány. Koupíte na www.vitalpoint.cz za 335 Kč – 60 tobolek. www.jsemstalekost.cz

IMUNO PROTECT Junior + je minerální a vitaminový doplněk stravy s obsahem vitaminu C, D3 a zinku. Přispívá k posílení imunity u dětí od 7 let, snížení vyčerpání a únavy a k ochraně buněk před oxidačním stresem. Balený v tobolkách, bez lepku a laktózy. Koupíte na www.vitalpoint.cz za 305 Kč – 60 tobolek. www.jsemstalekost.cz





Mohlo by vás také zajímat: