- Luštěniny jsou nutričně velmi hodnotnou potravinou a bohužel na ně často zapomínáme. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, některých vitaminů a dalších prospěšných látek. Výhodou je i vyšší obsah bílkovin, které v čistě zeleninovém salátu většinou chybí.
- Luštěnin existuje spousta druhů a vyplatí se jednotlivé druhy střídat. Vyzkoušejte černou čočku beluga, jejíž výhodou je rychlá příprava. Černá čočka se nemusí předem máčet a je uvařená poměrně rychle. Fenykl a rukola salátu dodají kromě vitaminů a minerálních látek i další zajímavé chutě.
Ingredience: 2 porce
| Čočka beluga (v suchém stavu) | 180 g |
| Cherry rajčata | 200 g |
| Fenykl | 100 g |
| Rukola | 80 g |
| Olivový olej | 10 ml |
| Balsamikový ocet | 8 ml |
| Sůl | 1 g |
| Pepř | 1 g |
| Petrželová nať | 10 g |
Postup
- Čočku si předem namočíme, uvaříme a necháme vychladnout.
- Fenykl nakrájíme na tenké plátky, cherry rajčata rozkrojíme napůl. Promícháme s čočkou a rukolou.
- Salát dochutíme solí, pepřem, nasekanou petrželkou, octem a olivovým olejem.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
2 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 374 |
127 | 747 | 350-550 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 23 | 8 | 46, | - |
| sacharidy | g | 46 | 16 | 91 | - |
| z toho cukry | g | 5,7 | 1,9 | 11,3 | - |
| tuky | g | 7,6 | 2,6 | 15 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,8 | 0,3 | 1,7 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 19,4 | 6,6 | 38,7 | ≥ 1,4/100 g |
| sůl | g | 0,6 | 0,2 | 1,2 | ≤ 0,875/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd).

Ing. Hana Pávková Málková

