Recepty 8. 1. 2020 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Losos s hráškovým tatarákem

Hledáte inspiraci na přípravu rychlé, zdravé a trochu netradiční večeře? Vyzkoušejte hráškový tatarák s lahodně propečeným lososem.

Zdravý recept - hlavní jídlo s lososem
Losos s hráškovým tatarákem - foto: Marek Žilka

Losos patří mezi skvělé přírodní zdroje omega-3 mastných kyselin, které nám v jídelníčcích často chybí. Kromě toho je i cenným zdrojem jódu a kvalitních bílkovin.

Jako barevná svěží příloha bude sloužit zelený hrášek. Hrášek je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminu C, antioxidantů a některých minerálních látek. Jeho netradiční úprava v kombinaci s mátou vás chuťově velmi mile překvapí.

Pokud chcete mít jídlo vydatnější, doplňte ještě přílohu v podobě brambor. Pro lehčí večeři ale můžete brambory vynechat.

Suroviny

 losos  280 g
 brambory  360 g
 hrášek (čerstvý, nebo mražený)  300 g
 šalotka  80 g
 řepkový olej  8 ml
 sůl  3 g
 čerstvá máta  10 g
 citronová šťáva  
 pepř  

Postup

Nejprve si připravíme hráškový tatarák. Šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme na troše řepkového oleje. Přidáme hrášek (2/3 z celkového množství), sůl a pepř. Vše spolu promícháme a stáhneme z plotny. Přidáme citronovou šťávu a pokrájenou mátu a rozmačkáme (vidličkou). Přidáme zbylý hrášek a promícháme. Podáváme při pokojové teplotě.

Filety z lososa omyjeme, osušíme a osolíme. Opečeme na pánvi z každé strany (dle velikosti cca 4 minuty na střední teplotu). Zakápneme citronovou šťávou a před servírováním můžeme posypat jemně nasekanou petrželkou s mátou. Podáváme s vařenými, nebo šťouchanými bramborami a hráškovým tatarákem.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  649,9  136,3  1299,8 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  43,6  9,1  87,2 -
sacharidy g  66,4  13,9  132,7 -
z toho cukry g  11,2  2,4  22,5 -
tuky g  23,5  4,9  47 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 4,5  1  9,1 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  12,6  2,6  25,2 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,8  0,4  3,6 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: