Recepty 3. 8. 2022 | Pavla VomastkováPavla Vomastková

Meruňková galetka

Galetka pochází z Francie a je to označení pro široké spektrum různých plochých koláčů - sladkých i slaných. Galetku můžete vytvořit z palačinky, nebo upéct jako nízký koláč. Příprava je snadná a rychlá, když si navíc vyberete ingredience dle našeho receptu, galetka vás zasytí a dodá řadu důležitých živin.

Foto: Pavla Vomastková

V našem receptu pracujeme s řeckým jogurtem a celozrnnou špaldovou moukou.

  • Řecký jogurt je skvělým zdrojem bílkovin. Když si navíc vyberete variantu bez tuku, ušetříte také spoustu kalorií.
  • Celozrnná špaldová mouka obsahuje komplexní sacharidy a vlákninu. Místo meruněk můžete použít prakticky jakékoliv jiné ovoce.

Ingredience: 15 porcí

Na těsto:  
Řecký jogurt 0 % tuku 250 g 
Celozrnná špaldová mouka 150 g 
Vejce 1 ks 
Čekankový sirup 30 g 
Slunečnicový olej 20 ml 
Na ovocnou náplň:  
Meruňky 500 g 
Třtinový cukr 20 g 

Postup 

  1. Smíchejte v misce všechny suroviny určené na těsto. Pokud se lepí, přidávejte opatrně mouku a nechte odležet cca hodinu v lednici.
  2. Mezitím si očistěte a nakrájejte meruňky (nebo jiné ovoce).
  3. Těsto vyjměte z lednice, plech vyložte pečicím papírem a z těsta vytvarujte dle vašich preferencí 1 velkou až 4 menší galetky. Pokud se těsto lepí, pomozte si ještě trochou mouky.
  4. Cca 1,5 cm od kraje těsta pokládejte připravené ovoce a kraje těsta pak přehněte dovnitř.
  5. Těsto potřete rozmíchaným vajíčkem a celou galetku posypte trochou třtinového cukru. 
  6. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca půl hodiny. 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

15 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  72 100  1442  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g  6,1  8,4 121 -
sacharidy g  14,4 20 289  -
   z toho cukry g  4  5,6  80  -
tuky g 2,5  3,4  49  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,5 0,6  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 2,7  3,8  55  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  0,06 0,08  1,13  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).





Mohlo by vás také zajímat: