V našem receptu pracujeme s řeckým jogurtem a celozrnnou špaldovou moukou.
Meruňková galetka
Galetka pochází z Francie a je to označení pro široké spektrum různých plochých koláčů - sladkých i slaných. Galetku můžete vytvořit z palačinky, nebo upéct jako nízký koláč. Příprava je snadná a rychlá, když si navíc vyberete ingredience dle našeho receptu, galetka vás zasytí a dodá řadu důležitých živin.

- Řecký jogurt je skvělým zdrojem bílkovin. Když si navíc vyberete variantu bez tuku, ušetříte také spoustu kalorií.
- Celozrnná špaldová mouka obsahuje komplexní sacharidy a vlákninu. Místo meruněk můžete použít prakticky jakékoliv jiné ovoce.
Ingredience: 15 porcí
| Na těsto: | |
| Řecký jogurt 0 % tuku | 250 g |
| Celozrnná špaldová mouka | 150 g |
| Vejce | 1 ks |
| Čekankový sirup | 30 g |
| Slunečnicový olej | 20 ml |
| Na ovocnou náplň: | |
| Meruňky | 500 g |
| Třtinový cukr | 20 g |
Postup
- Smíchejte v misce všechny suroviny určené na těsto. Pokud se lepí, přidávejte opatrně mouku a nechte odležet cca hodinu v lednici.
- Mezitím si očistěte a nakrájejte meruňky (nebo jiné ovoce).
- Těsto vyjměte z lednice, plech vyložte pečicím papírem a z těsta vytvarujte dle vašich preferencí 1 velkou až 4 menší galetky. Pokud se těsto lepí, pomozte si ještě trochou mouky.
- Cca 1,5 cm od kraje těsta pokládejte připravené ovoce a kraje těsta pak přehněte dovnitř.
- Těsto potřete rozmíchaným vajíčkem a celou galetku posypte trochou třtinového cukru.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca půl hodiny.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
15 porcí |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 72 | 100 | 1442 | ≤ 110 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 6,1 | 8,4 | 121 | - |
| sacharidy | g | 14,4 | 20 | 289 | - |
| z toho cukry | g | 4 | 5,6 | 80 | - |
| tuky | g | 2,5 | 3,4 | 49 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,5 | 0,6 | 9 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 2,7 | 3,8 | 55 | ≥ 1,2 g/100 g |
| sůl | g | 0,06 | 0,08 | 1,13 | ≤ 0,875 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).

Pavla Vomastková
