O výživě 3. 11. 2023 | Mgr. Jitka LaštovičkováMgr. Jitka Laštovičková

Jak s podzimem změnit jídelníček

S odchodem babího léta a snižujícími se denními i nočními teplotami by se celkem přirozeně měl změnit i náš výběr potravin a pokrmů, které si dopřáváme. Co by v našem jídelníčku na podzim nemělo chybět a proč? A jaké potraviny bychom naopak měli omezit? Pojďte se na to s námi blíže podívat v našem článku.

Stock photos: j.chizhe/Shutterstock.com

Když se babí léto rozloučí a rána i dny jsou chladné, je pro nás příjemnější začít zařazovat více teplých pokrmů a obecně potraviny, které pomáhají zahřát. Neznamená to, že bychom měli zapomenout na čerstvou zeleninu či ovoce, nebo chlazené mléčné výrobky. To vůbec ne. Jen je vhodné zařadit zeleninu a případně i ovoce či další suroviny tepelně upravené nebo jako součást teplého pokrmu.

Lokální suroviny, které jsou pro toto období typické, se proto perfektně hodí – na mysli máme zejména jablka, hrušky či švestky, různé druhy dýně, zelí, brambory, ořechy a také houby.

Ráno nastartujte kaší

ovesná kaše s ořechy a jablkyZískat dost energie do nového dne pomůže obilná kaše s mlékem a ovocem s ořechy. Můžete vyzkoušet ovesné nebo rýžové vločky, pohanku, polentu, zkombinovat ji s mlékem nebo se s jeho rostlinnou alternativou (např. sójovým či ovesným nápojem) a přidat čerstvé nebo sušené ovoce a sekané ořechy. Doplňte skořicí nebo kokosem a máte skvělou snídani, která vás nejen zahřeje, ale také je nutričně vyvážená – obsahuje jak složené sacharidy, tak i bílkoviny a díky ořechům také zdravé tuky. A nemusíte zůstávat jen u sladké varianty. Ovesnou kaši si můžete klidně připravit i naslano. Přidejte ke kaši také černý nebo zázvorový čaj a ranní chlad přemůžete raz dva.

Inspirace od Vím, co jím:

Podzimní kaše s jablky a ořechy
Polentová kaše s jablečným pyré
Slaná ovesná kaše s hráškem a ztraceným vejcem

Po procházce se prohřejte polévkou

sytá podzimní polévkaPo návratu z odpolední procházky nebo jako zdravá večeře zase skvěle poslouží hustá zeleninová polévka. Zkuste dýňovou, hráškový nebo špenátový krém, francouzskou cibulačku, boršč, zelňačku, poctivý zeleninový vývar nebo hrstkovou polévku kombinující luštěniny, obiloviny a zeleninu. Nezapomeňte u polévky ale ani na zdroj bílkovin – vejce, libové maso, mléko nebo zakysaná smetana či sýr, případně tofu.

Skvělou volbou je i zeleninové či masové kari s rýží nebo luštěninové pokrmy se zázvorem. A nejste-li polévkový či omáčkový typ, vsaďte na pečenou zeleninu či zeleninové pyré v kombinaci se sázeným vejcem, pečeným libovým masem nebo rybou.

Inspirace od Vím, co jím:

Francouzská cibulačka s fazolemi
Zelňačka s hovězím masem
Zeleninový boršč s červenou řepou a zelím
Batátovo-cizrnová polévka se zázvorem

Imunitu posílíte vitamínem D i zdravými tuky

Ostatně tučnější mořská ryba, jako je losos, sardinka či sleď, která je důležitým zdrojem vitamínu D i omega 3 nenasycených mastných kyselin, by měla být v jídelníčku 2× týdně. Právě tyto živiny pomáhají podporovat normální funkci našeho imunitního systému. A jak známo, v podzimním období na náš imunitní systém číhají mnohé výzvy – chladné počasí, šířící se nachlazení a virózy. Podporovat imunitu můžete také pravidelnou konzumací jogurtu nebo mléčné kvašené zeleniny, které obsahují živé prospěšné bakterie.

Inspirace od Vím, co jím:

Halibut se špenátovým rizotem
Losos s bramborovými srdíčky a pomerančovou omáčkou
Candát s pomerančovou omáčkou a hráškovým kuskusem

S těmito změnami projdete podzimním sychravým obdobím lehčeji a určitě si i pochutnáte.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek (autorka je nutriční terapeutka)




Mohlo by vás také zajímat: