O zdraví 2. 5. 2024 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Jak pečovat o játra? Správnou stravou i ostropestřcem

Játra hrají klíčovou úlohu v udržování celkového zdraví a energie v lidském těle. Svou roli plní prostřednictvím detoxikace, regulace metabolismu a tvorby žluči, a tím přispívají k mnoha důležitým procesům. Lze je přirovnat k filtru, který neustále čistí krev od škodlivých látek, což je nezbytné pro optimální fungování ostatních orgánů. Proto se vyplatí o ně pečovat. Poradíme jak.

Stock photo: Tatjana Baibakova/Shutterstock.com

Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v lidském těle, zajišťujících mnoho klíčových funkcí pro zdraví a správné fungování organismu. Tento orgán, nacházející se vpravo pod bránicí, je nejen největším žlázovým orgánem, ale také jedním z nejtěžších, vážící průměrně 1,2-1,5 kilogramů. Jeho úloha je rozmanitá: od detoxikace a metabolismu tuků, sacharidů i bílkovin, přes produkci žluči nezbytné pro trávení, až po ukládání vitamínů a minerálů či regulaci hladiny cukru v krvi.

Když játra nefungují, jak mají

Přestože mají játra obdivuhodnou schopnost regenerace, nejsou nezničitelná. Může se objevit celá řada chorob a problémů, které mohou ovlivnit jejich funkci. Mezi nejčastější patří ztučnění jater vlivem nahromaděných tukových částic, hepatitida, cirhóza a rakovina jater. Příčiny těchto obtíží mohou být různé, včetně nezdravé stravy, nadměrného pití alkoholu, genetických faktorů a vlivu toxických látek.

žena s bolestí jaterŠpatná funkce jater se projevuje únavou a slabostí, zažívacími potížemi, žloutnutím kůže a očí, bolestmi břicha, změnami barvy moči a stolice, otoky nohou, kožními problémy a dalšími příznaky. Játra jsou klíčovým orgánem pro detoxikaci a metabolismus, a když jejich funkce selhává, může jít pacientovi o život.

Zdravá strava, pravidelný pohyb a dostatek spánku prospějí i játrům

Z důvodu jejich mnohostranného vlivu na celkové zdraví je důležité pečovat o játra a udržovat je v optimálním stavu. Klíčem je především prevence. Základem je zdravá a vyvážená strava, v níž by nemělo chybět:

Ovoce a zelenina: Obsahují vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty, které mohou pomoci detoxikovat játra a podpořit jejich funkci. Zejména zelené listové zeleniny, jako je špenát a kel, a ovoce bohaté na vitamín C, jako jsou citrusy a kiwi, jsou pro játra přínosné.

Celozrnné potraviny: Celozrnné pečivo, hnědá rýže, ovesné vločky a další celozrnné obiloviny jsou bohaté na vlákninu a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což je důležité pro správnou funkci jater.
Libové bílkoviny: Kvalitní bílkoviny z potravin, jako je kuřecí maso, ryby, vejce, tofu nebo luštěniny, jsou pro játra dobrou volbou. Pomáhají při regeneraci buněk a podporují syntézu bílkovin v těle.

potraviny bohaté na zdravé tukyZdravé tuky: Nenasycené tuky nacházející se v avokádu, olivovém oleji, ořeších a semínkách pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu a podporují regeneraci buněk.

Játrům prospěje i omezení příjmu rafinovaných cukrů a škrobu. Příliš mnoho rafinovaných cukrů a škrobu může zatížit játra a vést k narušení jejich funkce. Místo toho zvolte komplexní sacharidy a omezte příjem sladkostí a sladkých nápojů. To platí rovněž i o alkoholu, který při nadměrné a pravidelné konzumaci játrům nesvědčí vůbec.

Dalšími klíčovými faktory, které prospívají zdraví jater i celého těla, jsou kromě vhodné stravy i pravidelné cvičení, dostatek spánku a omezení stresu.

Přírodními prostředky ke správné funkci a očistě jater

Pomoci odstranit nahromaděné toxiny a podpořit správnou funkci jater může i jejich pravidelná očista a podpora funkce za pomoci bylin a dalších přírodních prostředků:

Artyčok

Artyčok je znám svými detoxikačními vlastnostmi a schopností podporovat regeneraci jater. Obsahuje látku nazývanou cynarin, která podporuje tvorbu žluči, což napomáhá trávení a odstraňování toxických látek z těla.


„Artyčok také příznivě působí na činnost srdce a metabolismus lipidů. Je navíc účinný při redukci hmotnosti,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Jalovec obecný

Tento běžně rozšířený jehličnatý keř je známý pro své využití v kuchyni. Ukrývá v sobě však i léčivé účinky, ideálně ve formě gemmoterapeutika, tedy výluhu z pupenů, které zároveň organismus regeneruje.

„Gemmoterapeutikum z jalovce má silný účinek na jaterní buňky, například při jaterní cirhóze. Příznivě působí na problémy spojené s diabetem a zlepšuje stav při revmatoidní artritidě,“ dodává Jarmila Podhorná.

Kurkuma

Kurkuma, známá svými protizánětlivými vlastnostmi, obsahuje látku nazývanou kurkumin, jež má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Díky tomu pomáhá chránit játra před poškozením volnými radikály a záněty. Stimuluje regeneraci jaterních buněk a chrání je před poškozením. Kurkumin také podporuje tvorbu žluči, což je klíčové pro trávení tuků a vylučování toxických látek z těla. Kurkuma navíc pomáhá snižovat hladiny tuků v játrech a pomáhat při léčbě ztučnění jater.

Ostropestřec mariánský

ostropestřecJe známý také jako mariánský bodlák. Jde o bylinu s dlouhou historií používání v tradiční medicíně, zejména pro podporu zdraví jater a podporu látkové výměny obecně. Jeho účinky jsou spojeny s obsahem silného antioxidantu zvaného silymarin, který chrání buňky jater před poškozením způsobeným toxiny a volnými radikály. Silymarin může podpořit regeneraci poškozených jaterních buněk tím, že stimuluje jejich růst a obnovu. Rovněž posiluje stěny jaterních buněk, což zlepšuje jejich odolnost.

„Podporuje i tvorbu a uvolňování žluči a tím pomáhá k dobrému trávení. Pozitivně ovlivňuje také hladinu tuků v krvi - snižuje hladinu triacylglycerolů a zlého LDL cholesterolu a naopak zvyšuje hladinu hodného HDL cholesterolu,“ uvádí nutriční terapeutka Jitka Laštovičková.

Petržel

Petržel je více než jen okrasnou bylinou na talíři, i ona má na zdraví jater pozitivní účinky. Obsahuje látky, které podporují produkci jaterních enzymů, což je důležité pro detoxikaci těla a vylučování škodlivin. Navíc má petržel diuretické účinky, díky čemuž pomáhá odstranit nadbytečnou vodu z těla, a tím snižuje zátěž jater.

Reishi

Houba reishi alias lesklokorka je známá svými adaptogenními vlastnostmi, které pomáhají tělu lépe reagovat na stres. Kromě toho obsahuje látky, jež podporují detoxikaci jater a mohou chránit tento orgán před poškozením.

„Posiluje imunitu organismu, uklidňuje nervy, zpevňuje kosti, šlachy a rozpouští hlen. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a potlačuje uvolňování histaminu. Pomáhá při řešení aterosklerózy. Je vhodná při únavovém syndromu,“ doporučuje bylinkářka.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
http://www.nadeje-byliny.eu
WEISE, Otfried D. Detoxikace, odkyselení, pročištění celého těla. FONTÁNA, 2002.
https://www.livestrong.com/article/290597-foods-to-avoid-with-a-bad-liver/




Mohlo by vás také zajímat: