O pohybu 4. 11. 2022 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Jak zůstat aktivní i na podzim?

Léto je nenávratně pryč, dny se krátí, tma nás obklopuje čím dál dříve. Naše tělo na tyto změny reaguje především tím, že jsme línější, chceme trávit více času doma v teple, a i náš jídelníček touží po hutnějších a sytějších pokrmech. Jak se vyhnout podzimním kilům a zůstat plní energie i v tomto období?

Stock photos: Monkey Business Images/Shutterstock.com

Podzim se stává krizovým obdobím především pro naši postavu, jelikož nejsme již tolik aktivní a přestávají nám chutnat studené a lehké saláty. Přesto příchod chladnějších dní nemusí nutně znamenat pokles aktivity. Ven můžete vyrazit i tak.

  • Stačí zvolit správné oblečení, které vás udrží v teple ve všech klimatických podmínkách, nebo se naopak vrátit do vnitřních sportovišť, jejichž nabídka je skutečně pestrá.
  • Kuchyně sice může oplývat hutnějšími pokrmy, i ty ale mohou být připraveny ze zdravých potravin a ještě lépe z lokálních. Těch je na podzim na výběr skutečně mnoho. Dýně, kořenová zelenina, brambory, ovoce, ořechy nebo i bobuloviny (trnky, jeřabiny, jeřáb, atd.).

A jak si udržet formu i s přicházejícím podzimem?

Vyrazte do přírody a pracujte na zahradě

Podzim je ideálním obdobím na procházky a další outdoorové aktivity. Procházku přírodou si můžete zpestřit i sběrem plodin, které v tuto dobu dozrávají. Ořechy, ovoce nebo různé druhy bobulovin, ze kterých se dají připravit například domácí likéry.

práce na zahradě - hrabání listíPokud máte zahradu, je v tomto období práce všude, kam se rozhlédnete. Zahradu je potřeba před nadcházejícím obdobím zazimovat, shrabat listí, upravit záhony, vykopat některé druhy květin. Zahradnické práce jsou jedno velké fitko, které máte zadarmo. Posílíte své svaly a ještě budete na čerstvém vzduchu.

Vybavte se funkčním oblečením

Nejen na vycházky, ale i další venkovní aktivity je vždy lepší mít správné funkční oblečení, které vás udrží nejen v teple, ale i suchu. Nezapomínejte na správné vrstvení:

  • Spodní vrstva by měla odvádět pot a držet tělo v suchu.
  • Druhá vrstva by měla být izolační.
  • Třetí taková, aby vás ochránila před povětrnostními vlivy. Poté vás od vašich oblíbených aktivit nezastaví žádná nepřízeň počasí.

Jízdní kola ještě neuklízejte

Podzimní dny nemusí být důvodem k tomu, zazimovávat svá kola. Stačí mít právě výše zmíněné funkční oblečení. I v tomto období nás jistě čeká spousta slunečných dní, které budou jako stvořené pro vyvětrání vašich jízdních miláčků.

Po horkém letním období je podzim skvělou příležitostí začít běhat. Vzduch je příjemnější, nebude vám takové horko a odměnou vám budou spálené kalorie, lepší fyzička a posílení kardiovaskulárního systému a posílení kardiovaskulárního systému.

Vyrazit můžete i na workoutová hřiště, kde vyzkoušíte nejrůznější cvičení a dáte si trochu do těla.

Chraňte své tělo a dopřejte mu vitamíny

Sychravé počasí je bohužel časem různých nachlazení a onemocnění. Preventivně raději posilujte svou imunitu a dopřejte si denně vitamíny a minerály. Především vitamíny C a D, z minerálů hořčík, zinek a draslík. Mějte doma také zásobu bylinek proti nachlazení a kašli. Skvělá je mateřídouška, jitrocel, lípa nebo černý bez.

Vyrazte na skupinové lekce a do fitka

Stmelte pracovní kolektiv společnou návštěvou skupinové lekce nebo si stanovte pravidelné cvičící dny se svojí kamarádkou. Užijete si spoustu zábavy, uděláte něco pro své zdraví a společně vyplavené endorfiny ze sportu budou jistě lepší než ty, které jste načerpali u dortu v cukrárně.

Každý týden vyzkoušejte nový sport nebo si zadejte nějakou výzvu

taneční lekceJe tolik sportů, které jste ještě nikdy nevyzkoušeli a máte chuť do toho jít? Každý týden můžete navštívit něco jiného a rozšířit si tak i své obzory.

Kdo má rád výzvy může například vyzkoušet taneční kurzy různého zaměření. Navštěvovat je můžete jak s partnerem, tak s kamarádkou.

Nenechávejte všechny aktivity na víkend, ale naopak si týden rozplánujte tak, abyste podnikli nějakou aktivitu alespoň třikrát týdně. Přes týden můžete navštěvovat vnitřní sportoviště nebo třeba i kulturní představení a galerie, případně po práci vyrazte na svižnou a rychlou procházku. Vybavte se čelovkou a reflexními prvky, ať jste se smrákajícím večerem vidět. Víkend se pak pokuste trávit co nejvíce venku, pokud počasí alespoň trochu dovolí.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: vlastní praxe (autorka je fitness trenérka); Kondice.cz; Aktin.cz; Jimejinak.cz


Mohlo by vás také zajímat: