O zdraví 12. 9. 2023 | Veronika VágnerováVeronika Vágnerová

5 kroků, jak se zbavit problémů s hemoroidy

Svědění, pálení, řezání a otok konečníku. To jsou typické příznaky hemoroidálního onemocnění, se kterým se setkalo mnoho z nás. Často ho provází i krvácení různé intenzity od drobného zašpinění toaletního papíru až po kapky krve. Jak dostat problémy s hemoroidy pod kontrolu? Mastmi, léky, lepším jídelníčkem a pohybem.

Žena trpící zácpou
Stock photo: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Hemoroidy jsou „hydraulické polštářky“, které utěsňují konečník, aby nedocházelo k úniku stolice. Za potíže s nimi může z valné části životní styl. Celodenní sezení a zácpa ze stresu, špatné stravy a nedostatku pohybu vytváří na hemoroidy tlak. Pleteně pak bývají zbytnělé, mohou krvácet a vyhřezávat ven. Konečník může otékat, svědit, pálit a řezat. Bohužel neexistuje žádná zázračná pilulka ani jedna kouzelná bylinka, které by vás problémů naráz zbavila. Přístup musí být komplexní.

Krok č. 1: Odhoďte stud a zajděte k lékaři

Hemoroidy jsou takové žilní pleteně, jejichž „odolnost“ ovlivňuje dědičná dispozice k oslabení žilních stěn. Má vliv na vznik křečových žil a metliček i na hemoroidální onemocnění. Začněte tedy tím, že navštívíte lékaře, specialistu na cévní onemocnění či proktologa, který se zaměřuje přímo na onemocnění konečníku a váš stav posoudí.

„Na základě vyšetření může lékař vyloučit i jiná onemocnění. Případně doporučit i vhodný ambulantní zákrok na odstranění problematických hemoroidů. Zákroky mohou být nepříjemné, ale nejsou bolestivé a pacienty poté čeká výrazná úleva,“ vysvětluje proktolog MUDr. Martin Kouda.

Lékař (i praktický) vám pak mimo jiné může předepsat i léky na posílení a zpevnění žilní stěny, tzv. venofarmaka.

Krok č. 2: Přidejte vlákninu a tekutiny

Ovesná kašeOpakovaná zácpa vytlačuje hemoroidální pleteně ven a způsobuje i bolestivé řitní trhliny. Vyhnout se těmto nepříjemnostem můžete úpravou jídelníčku, především přidáním vlákniny a dostatečným příjmem tekutin.

  • Bohaté na vlákninu jsou semínka, oříšky či ovesné vločky, přednost dávejte celozrnnému pečivu před bílým. Dostatek vlákniny má i zelenina a ovoce, které navíc obsahuje i vodu. Odborníci říkají, že denně byste měli sníst tři až pět porcí ovoce a zeleniny (velikost porce odpovídá velikosti hrsti).

Krok č. 3: Vybavte se mastí a čípky

Podrážděný konečník pomáhají zklidnit i masti a čípky na hemoroidy. Vytváří ochrannou vrstvu, pod kterou se citlivá pokožka lépe hojí. Při výběru raději sáhněte po přípravcích z lékárny, kde vám poradí. Domácí bylinkové masti a koupele mohou někdy vyvolávat alergické reakce.

Krok č. 4: Neplácejte jídla dohromady

Pro hladký průchod trávicí soustavou se vyplatí přemýšlet i nad pořadím jídel. Oběd by měl začínat pokrmem, který je lehce stravitelný (zeleninový salát, polévka) a končit jídlem, které zůstává v trávicím traktu nejdéle (maso, mléčný dezert). Jinak kromě nadýmání a střevních kolik riskujete i průjem, a ten konečník ohrožuje stejně jako zácpa.

Krok č. 5: Najděte si pohyb, který vás baví

muž a žena na procházce se psemPravidelný pohyb pomáhá stravě posunovat se ve střevech dál. Najděte si proto aktivitu, které vás baví. Vyhněte se pohybu, při němž dochází k tlaku do pánevní oblasti (např. dřepy se zátěží a vzpírání). Méně vhodná je i cyklistika, jízda na koni nebo motorce. Občasná projížďka vám jistě neublíží, ale pokud máte sedavé zaměstnání, není žádoucí naskakovat do sedla každý den.

  • Šetrné k hemoroidům jsou turistika, běh, tanec, posilování bez dřepů, míčové sporty, jóga, pilates a mnoho dalších.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://www.zilniporadna.cz
https://www.nzip.cz/clanek/614-vlaknina




Mohlo by vás také zajímat: