O zdraví 28. 12. 2021 | Kateřina KučerováKateřina Kučerová

Nemoci, při kterých jde o čas a o život

Imunita je schopnost organismu odolávat vnějším a vnitřním vlivům - například nemocem, cizorodým látkám nebo také stresu. Pokud je však narušena, dochází k různým druhům onemocnění. U těch bakteriálního původu jde více než u jiných hlavně o čas. Tím spíš v tomto období, kdy se děti vrátily do třídních kolektivů, zájmových kroužků a obranyschopnost je tak vystavena zkoušce odolnosti.

Stock Photos: Studio Romantic /Shutterstock.com

Meningokoková meningitida

Invazivní meningokokové onemocnění znepříjemní život desítkám osob každý rok. Velkou část tvoří hlavně ti od patnácti do pětadvaceti let. Meningokok je může poznamenat na celý život a stává se, že některé o něj i připraví.

Důvodem je bakterie zvaná Neiserria meningitidis, která se nejčastěji šíří kapénkami. Nosohltanem vstoupí do těla a setká-li se s oslabeným jedincem, může spustit invazivní meningokokové onemocnění v podobě sepse nebo meningitidy. Zprvu mírné příznaky, připomínající nachlazení nebo chřipku, se rychle zhoršují.

U meningokokové meningitidy jde skutečně o minuty. K následkům totiž patří paralýza centrálního nervu, ztráta sluchu, amputace končetin, zjizvení kůže, epilepsie, poškození ledvin a další.

  • Jediným a vhodným řešením je proto očkování, jehož smyslem je zajistit co nejdelší protektivní imunitu.

Klíšťová encefalitida

klíšťová encefalitidaKlíšťata se neobjevují jen na jaře a v létě. Aktivní jsou i na podzim, který je z hlediska jejich výskytu nejrizikovější.

Například jen vloni bylo od září do prosince hlášeno 31 % všech případů onemocnění. Bohužel lék na klíšťovou encefalitidu, kterou tito parazité šíří, zatím neexistuje. A to přesto, že k nákaze dochází už do dvou hodin po zakousnutí klíštěte. 

První příznaky encefalitidy připomínají nachlazení. Bolest hlavy, celková únava těla a zvýšené teploty, které po pár dnech odezní. Po dvou až deseti dnech ovšem nemoc udeří v plné síle - nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, horečka, světloplachost a třes

Dlouhotrvající obrna hlavových nervů (vedoucí k obrně končetin) i postižení nervů či porucha sluchu je jen část následků, které nemoc přináší. 10 % postižených pociťuje i několik měsíců po prodělané klíšťové encefalitidě poruchy koncentrace, paměti, nespavost/spavost a úzkosti. Předejít tomu lze očkováním, na které přispívají zdravotní pojišťovny v rámci svých preventivních programů.

Salmonelóza

salmonelózaSalmonelóza je jednou z nejčastějších bakteriálních střevních infekcí na světě. Je všeobecně známo, že toto onemocnění obvykle spouští konzumace infikovaných potravin. Mezi hlavní projevy patří zvýšená teplota, křeče, bolesti břicha, zvracení a hlavně průjmy. Příznaky mohou trvat i několik dnů, a proto je třeba i v tomto případě jednat rychle. Jinak hrozí dehydratace a minerální rozvrat. Inkubační doba salmonelózy je 12 hodin až 5 dní. Ale obvykle o sobě dává vědět do 48 hodin od nákazy.

Na toto onemocnění očkování neexistuje. Je proto třeba dbát na dodržování zásad osobní hygieny (mytí rukou teplou vodou a mýdlem, omývání potravin atd.), zejména pak u dětí a dospívajících. Problémem je i nakažlivost nemoci, která často probíhá v epidemiích. 

Zdroj obrázků v textu: shutterstock.com
Zdroje informací: Doporučení ČVS ČLS JEP pro očkování proti IMO; Pavelka J, Homola L. Invazivní meningokoková onemocnění. Pediatrie pro praxi. 2017; Thompson et al. Lancet 2006





Mohlo by vás také zajímat: