O zdraví 8. 12. 2023 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Podpořte svůj metabolismus i v zimě. Vhodným jídelníčkem a pravidelným pohybem

Aby naše tělo fungovalo tak, jak má, musí být správně nastaven náš metabolismus. Proto je vhodné mu teď v zimě přizpůsobit stravu, nezapomínat na důležité vitamíny i kvalitní spánek a samozřejmě se dostatečně hýbat. S následujícími tipy si udržíte energii a vitalitu i v zimních měsících!

Stock photos: Oksana Mizina/Shutterstock.com

Správně pracující metabolismus umožňuje našemu tělu růst, udržovat a opravovat buňky, získávat energii z potravy a odstraňovat odpadní látky. Pokud se z nějakého důvodu fungování metabolismu zpomalí, projeví se to únavou, zimomřivostí, zvýšeným ukládáním tuků nebo zhoršením kvality vlasů a nehtů.

Hýbejte se i v zimě

Rychlost metabolismu ovlivňují nejen faktory, jako je pohlaví, věk a genetika člověka, ale také strava a fyzická aktivita. Aby metabolismus fungoval správně, je dobré jej podpořit pravidelným pohybem a rozvojem svalové hmoty.

„Svaly jsou velmi metabolicky aktivní, což znamená, že když jich máme více, spálíme více kalorií i v klidu nebo když spíme,“ vysvětluje výživová poradkyně Monika Rychlovská Tělupilová.

běžící žena v ziměKromě fyzické kondice patří k důležitým faktorům správného fungování metabolismu také okolní teplota. V zimě, kdy bývá tělo častěji vystavené chladu, se musí více zahřívat. A má tak tendenci k vyššímu energetickému výdeji.

„Pokud se například rozhodneme běhat venku, spálíme více kalorií než při stejně intenzivním běhu na páse ve vytápěné tělocvičně. Takže i proto může být snaha o zhubnutí úspěšnější v zimě než v létě,“ popisuje Monika Rychlovská Tělupilová.

Pestrá strava a pravidelnost jsou základ

Předpokladem pro zdravé tělo plné energie je pravidelná a pestrá strava. Strava se celoročně podepisuje na psychické i fyzické pohodě, na což je v zimních měsících obzvlášť důležité myslet, abychom tělo udrželi v kondici a měli dostatek energie. Jídelníček by měl obsahovat dostatečné množství minerálů, vitamínů, vlákniny, zdravých tuků a bílkovin. Těch byste měli mít v jídelníčku 0,8-1,2 g na kilogram své tělesné hmotnosti, vlákniny pak 30 g na den.

Co se týče stravovacích návyků, má zásadní význam pravidelnost. Při pravidelném stravování nemá tělo obavy z nedostatku stravy a nemusí ukládat tuk na horší časy. Zapomínat bychom neměli ani na dostatečnou hydrataci, což bývá v zimních měsících pro někoho problém. Kromě čisté vody můžete sáhnout po bylinných či neslazených ovocných čajích, která vás navíc i příjemně zahřejí. Pokud sportujete nebo vykonáváte náročnou práci, měli byste pitný režim navýšit.

Prohřejte se polévkami

A jak v zimě upravit jídelníček tak, aby podpořil správný chod metabolismu? Na talíři by se měla častěji objevovat kořenová zelenina, která se řadí k takzvaným hřejivým potravinám. Kromě mrkve, batátů či řepy je vhodné zařadit do jídelníčku také zelí nebo dýni. Odborníci doporučují i přísun vařených obilovin a polévek.

„Klíčové nejsou jen správné potraviny, ale také jejich úprava. V zimě doporučuji více vařit, dusit, péct, zapékat, restovat. Syrového ovoce a zeleniny si dopřávat o něco méně než v ostatních obdobích roku. Přidat se do jídla dá i mírně pikantní koření, které lehce zahřeje,“ uvádí Monika Rychlovská Tělupilová.

Vyzkoušet můžete některý z našich receptů, které jsou do tohoto období jako stvořené:

Vitamíny a bylinky pro zdraví a proti únavě

Když je metabolismus zpomalený, tělo nezpracovává živiny efektivně. I to může mít za následek dlouhodobý pocit únavy a nedostatku energie. Celý metabolismus pomohou nastartovat doplňky stravy obsahující ostropestřec mariánský. Tato bylina z čeledi hvězdnicovitých podporuje zdraví jater, která hrají důležitou roli při regulování metabolismu.

žena v zimním slunciK normálnímu fungování procesů v těle přispívá také vitamín C, jenž se využívá ke snížení únavy a dlouhodobého vyčerpání. Doplňovat bychom měli i vitamín D, který je prevencí řady onemocnění (infekční, nádorových, srdečně-cévních atd.) a kterého máme většina v našich zeměpisných šířkách v zimních období nedostatek, protože sluneční aktivita je velmi nízká.

Nezapomínejte na dostatečný spánek

Společně s úpravou stravovacích návyků je nutné soustředit se na spánek. Kvalita a délka spánku totiž ovlivňuje každodenní náladu a fungování člověka.

Hlavní část opravných mechanismů probíhá v noci, nejvýrazněji kolem desáté hodiny. Tyto procesy velmi úzce souvisejí s produkcí melatoninu, který řídí naše biorytmy a pomáhá nám usnout. Melatonin zvyšuje přirozenou hladinu růstového hormonu, který hraje klíčovou roli v růstu, opravě buněk, zvyšuje růst svalů, výkon a zároveň pomáhá zotavit se ze zranění a nemocí.

Nepijte v pozdních odpoledních a večerních hodinách stimulační nápoje, jako je káva či černý a zelený čaj, které pomáhají přes den udržet pozornost. Raději si dopřejte šálek heřmánkového či meduňkového čaje. V pozdních hodinách už také nejezte, protože večerní jídlo se mnohem hůře tráví a také narušuje produkci melatoninu.

  • Dospělí by měli spát ideálně 7 až 9 hodin, dětem prospívá i více než 10 hodin spánku denně.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: https://www.dm.cz/
https://www.healthline.com/nutrition/17-tips-to-sleep-better
https://archiv.szu.cz/uploads/documents/chzp/prednasky/milovy/2013/17_pokorna_vitaminD.pdf
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Jidelnicek-s-vyrovnanym-prijmem-bilkovin__s10012x19367.html




Mohlo by vás také zajímat: